Vijetnam uvršten u Formula 1 kalendar

Formula 1 je potvrdila da će Vijetnam biti domaćin trke u blizini glavnog grada Hanoja u aprilu 2020. godine

Staza će biti duga 5.565km, 12 kilometara od centra grada u blizini nacionalnog stadiona. Biće to ulična staza sa namenski odrađenim delovima i novoizgrađenim boksom i kompleksom padoka. Opisana je kao "unikatna" sa hibridnim izgledom sa željom da se razlikuje od klasičnih uličnih pravouganih krivina i pri tom dodatno olakša trkanje točak u točak, ali i da zadrži duh ulične trke koje su zahtevne za vozače.

Dizajn Hermana Tilkea Formula 1 je prikazala javnosti, a u saopštenju se navodi da su krivine 1 i 2 inspirisane Nirburgringom, dok su ostali delovi rađeni po ugledu na Monako, Suzuku i malezijski Sepang. Takođe, staza poseduje i pravac dug 1,5km na kojo će se voziti i do 335km/h pre zone sa naglim kočenjem.

Direktor trka FIA-e, Čarli Vajting, posetio je lokaciju i odobrio finalne planove za rad na završetku staze.

Izgradnju staze podržao je vijetnamski konglomerat "Vingrup", specijalizovan za građevinske projekte ali je nedavno ušao i u automobilsku industriju otvorivši fabriku automobila "VinFast".

Staza u Vijetnamu, nakon odlaganja uvođenja u kalendar staze u Majamiju, tako postaje prva staza koju je Liberti Medija, novi vlasnik Formula 1 prava, uvrstila u kalendar.

Autor vesti: Miladin Sudimac

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0