Ferstapen pobednik uzbudljive trke, Hamilton novi šampion


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 27.10.2018.


Ferstapen pobednik uzbudljive trke, Hamilton novi šampion

©RedBullRacingF1

Matematika i sve teorije su konačno otišle u vodu. Fetel koji je imao matematički teoretske šanse za osvajanje titule u Meksiku ih je konačno izgubio, a Luis Hamilton postao je petostruki prvak Formule 1. Maks Ferstapen je sigurnom vožnjom uz odličan start došao do pete pobede u karijeri. Startom sa pozicije 2 uspeo je da se probije na čelo dok je Hamilton koji se pozicionirao između bolida Red Bula nakon odličnog starta uspeo da zagradi Riakrda i tako se probije na poziciju 2.

Incident se dogodio na sredini kolone između Okona i Sajnca, dok je Alonso naleteo na ostatke krila sa Fors Indije. Okon je morao u boks, dok je Alonso nakon 5 krugova odustao, pretpostavlja se zbog smanjenog dotoka vazduha za hlađenje agregata koji se pregrejao usled zaglavljenih ostataka u usisnom tunelu.

Mercedes je prvi odradio servis, potom i Red bul i Ferari. Raspored na stazi ostao je isti- Verstapen, Hamilton, Rikardo, Fetel, Botas, Raikonen... Tempo vodećih bio je izuzeetan, pa su već sredinom trk sustigli sporije vozače. Odustajanje Sajnca i usporenje najviše je pogodovalo Fetelu koji je sustigao a potom i pretekao Rikarda.

Lokalni heroj Serhio Perez takođe je odustao zbog problema sa kočnicama. u tim trenucima Okon u drugoj Fors Indiji imao je kontakt sa hartlijem. Srećom osim malih oštećenja na Toro Rosu i Fors indiji nije bilo većih posledica po oba vozača.

Hamilton je među prvima od vodećih otišao na drugi servis, kako bi se zaštito od napada Rikarda. Nakon nekoliko krugova koje je proveo braneći se , Hamilton je blokirao kočnice na kočenju otišao široko izvan staze, što je Rikardo iskoristio i preuzeo poziciju.

Rikardo koji nije otišao na servis našao se na meti Fetela. S agumama koje je vozio četrdesetak krugova uspeo je da odoleva napadima Ferarijevog vozača, ali ga je na kraju motor izdao pa je odustao po rekordni osmi put u sezoni i vozač je sa najviše odustajanja.

Nakon Rikardovog odustajanja, vodeći Ferstapen je tražio od tima da agregat podesi u mirniji mod rada, kako bi ga sačuvao i bio što sigurniji da će završiti trku. U tome je i uspeo i došao do pete pobede u karijeri, praćen Fetelom i Raikonenom iz Ferarija.

Ipak, četvrtoplasirani Hamilton ima najviše povoda da slavi jer je tom poziviju obezbedio petu šampionsku titulu u karijeri na dve trke do kraja šampionata.

Petu poziciju zauzeo je Botas u drugom Mercedesu, dok je šesti Hilkenberg iz Renoa. Sedmo mesto zauzeo je Lekler iz zaubera, Osmi je Vandorn koji se posle dužeg vremena upisao u osvajače bodova za njega i Meklaren. Deveti Erikson u drugom Zauberu doneo je timu duple bodove. Deseti je Pjer Gasli iz Toro Rosa. On je trku počeo sa začelja ali je ipak na kraju uzeo bod za sebe i Toro Roso.

Rezultati Velike nagrade Meksika:

1 Maks Ferstapen Red Bul

2 Sebastijan Fetel Ferari + 17″316

3 Kimi Raikonen Ferari + 49″914

4 Luis Hamilton Mercedes + 78″738

5 Valteri Botas Mercedes + 1 krug

6 Niko Hilkenberg Reno + 2 kruga

7 Šarl Lekler Zauber + 2 kruga

8 Stofel Vandorn Meklaren + 2 kruga

9 Markus Erikson Zauber + 2 kruga

10 Pjer Gasli Toro Roso + 2 kruga

11 Esteban Okon Fors Indija + 2 kruga

12 Brendon Hartli Toro Roso + 2 kruga

13 Lens Strol Vilijams + 2 kruga

14 Sergej Sirotkin Vilijams + 2 kruga

15 Kevin Magnusen Has + 2 kruga

16 Roman Grožan Has + 3 kruga

Trku nisu završili:

Danijel Rikardo Red Bul

Serhio Perez Fors Indija

Karlos Sajnc Reno

Fernando Alonso Meklaren