Rikardo - od autsajdera do najbržeg u Meksiku


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.10.2018.


Rikardo - od autsajdera do najbržeg u Meksiku

©RedBullRacingF1

Q1

Kvalifikacije su počele po oblačnom vremenu uz mogućnost kiše, što je neobično za Meksiko. Kiša bi donela dodatnu dozu uzbuđenja, ali je ipak do kraja ostalo suvo.

Q1 je otvorio Pjer Gasli koji prvi kreće u brzi krug na hiper mekim gumama i postavlja vreme 1:17.876. Oba Mercedesa su u Q1 krenuli na ultra mekim gumama i bili su jedini na stazi u takvoj konfiguraciji. Nakon Gaslija ostali vozači postavljaju bolja vremena, redom Botas, Hamilton, Kimi, i na kraju Fetel.

Na polovini prvog dela kvalifikacija su bez postavljenog vremena bili Red Bul, Reno, Meklaren i Hartli.

Prvi brzi krug za Rikarda dovodi ga na prvo mesto, najviše zahvaljujući odličnom drugom sektoru, dok odmah zatim Ferstapen postavlja najbrže vreme i obara rekord staze sa 1:15.756.

Nakon što su svi vozači postavili vremena, u zoni eliminacije su se našli Alonso, Strol, Grožan, Magnusen i Sirotkin. Grožan uspeva da se minimalno popravi i na „vruću stolicu“ umesto njega dolazi Vandorn.

Četiri minuta pre kraja na stazi su jedino vozači Mercedesa, i dalje na ultra mekim pneumaticima. Trud se isplatio,  postaavili su najbrža vremena, uz to Botas obara rekord staze sa 1:15.580.

Pred sam kraj stinta, Alonso dolazi na odlično 7. mesto, ali ubrzo gubi pozicije. Sainc se takođe izvukao i prošao u drugi krug.

Na kraju prvog dela, eliminisani su Grožan, Vandorn, Magnusen, Strol i Sirotkin.

 

 Q2

Na početku Botas postavlja rekordnu brzinu na stazi sa F1 automobilom, i to 372.5 km/h.

Ali nakon prvih brzih krugova, Hamilton i Fetel su brži od Botasa, dok Kimi pada na četvrto mesto. Iza njih su vozači Renoa i Fors Indije. Novo najbrže vreme i rekord staze (1:15.640) postavlja Ferstapen na ultramekim gumama. Rikardo završava između Fetela i Botasa. Poslednja dva sigurna mesta zauzimaju vozači  Zauber Alfa Romea, dok su u zoni eliminacije Okon, Perez, Hartli i Alonso, dok je Gasli bez postavljenog vremena.

U poslednja dva minuta drugog dela kvalifikacija na stazi su svi vozači osim Gaslija koji svakako startuje sa začelja gruda zbog promena na motoru.

Do kraja druge runde većih promena nije bilo, poredak prvih 10 je ostao isti. Eliminisani su Okon, Alonso, Hartli, Gasli i Perez, na ogromnu žalost domaćih navijača.

 

Q3

U trećoj rundi, hiper meka guma je bila primarni je izbor svih vozača, kako bi izvukli maksimalne performanse iz svojih bolida.

Kimi prvi obara rekord staze a odmah zatim i Fetel sa 1:14.970, jedini vozač na stazi koji vozi ispod 1:15. Hamilton zatim dolazi na drugo mesto, Rikardo je bio treći, a zatim Botas. Iza Kimija su Lekler, Hilkenberg, Sainc i Erikson. Poslednji vreme postavlja Ferstapen, i to ponovo najbrže, sa novim rekordom staze od 1:14.785.

Tri minuta pre kraja treće runde, većina vozača izlazi na stazu. Malo strateške igre videli smo kod Ferstapena i Hamiltona, jer su izašli čak minut kasnije kako bi bili poslednji. Fetel popravlja prvi sektor za skoro 2 desetinke, dok je drugi sporiji za 6 stotih i na kraju ne uspeva da popravi vreme. A zatim Rikardo pravi iznenađenje i takoreći niotkuda izbija na prvo mesto sa novim rekordom staze od 1:14.759.

Hamilton popravlja vreme i osvaja treće startno mesto, ispred Fetela.

Ostali vozači zadržavaju svoje pozicije sa početka runde.