Najava: VN Meksika


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 25.10.2018.


Najava: VN Meksika

©

Staza Braća Rodrigez izgrađena je 1959. godine, a ime je tokom godina ponela po braći Rikardu i Pedru Rodrigezu, meksičkim F1 vozačima koji su izgubili život 1962. i 1971. godine. Prvi put se zvanična trka u okviru F1 kalendara na ovoj stazi održala 1963. da bi se potom napravile dve duge pauze u periodu od 1971. do 1985. i od 1993. do 2014.

S obzirom na atmosferu, navijače i uspeh koji poslednjih nekoliko godina beleži domaći vozač Serhio Perez, Meksiko apsolutno zaslužuje da organizuje trku Formule 1, a velika je šteta što je vozačima duže od dve decenije bila uskraćena prilika da se trkaju u Meksiko Sitiju. Ipak, poredeći današnju konfiguraciju sa onom tokom osamdesetih i početkom devedesetih, primetno je da poslednja krivina Peraltada nije ni blizu tako uzbudljiva i brza kao kada je Mensel obišao Bergera 1990. ili kada se 1991. bolid Airtona Sene prevrnuo i udario u barijeru na istom mestu. Današnja, mnogo sporija i bezbednija krivina nosi ime baš po Najdželu Menselu. Pored poslednje krivine, središnji deo sa nekadašnjim S krivinama je takođe nešto drugačiji, a ako je nešto pozitivno urađeno, to je prolazak staze i krivina 13, 14 i 15 kroz bejzbol stadion kapaciteta 26 hiljada mesta.

Staza u Meksiko Sitiju specifična je po tome što nakon Monaka ima najkraći krug u kalendaru – 4.304 kilometara. Ipak, ono što je posebno izdvaja jeste nadmorska visina, koja iznosi 2200 metara. Na takvoj visini vazduh je dosta proređen, pa je hlađenje motora otežano. Današnji turbo hibridni motori ne trpe toliko kao što bi to bio slučaj da su atmosferski, mada turbina u Meksiko Sitiju mora da radi više nego obično, a i sistem za povraćaj energije (ERS) biće na posebnom ispitu. DRS zone nalaziće se na startno-ciljnom pravcu dužine 1200 metara i između krivina 3 i 4.

Nadmorska visina otežava posao i kočnicama. Staza Braća Rodrigez spada među nekoliko najzahtevnijih u kalendaru kada je reč o kočnicama, ne samo zbog tri mesta na kojima se jako koči, već zbog nedostatka vazduha koji bi ih ohladio. Zbog toga što je staza glatka, nije mnogo zahtevna prema gumama. Jedini problem mogu biti promašene tačke kočenja i bočne sile od 7. pa do 11. krivine. Pireli je za trku spremio roze hipersoft, ljubičaste ultrasoft i crvene supersoft gume.

Bolidi se zbog drugog i posebno trećeg sektora podešavaju kao da je reč o uličnoj stazi, dakle, sa velikim "daunforsom", odnosnon silom prijanjanja.

Satnica za Veliku nagradu Meksika:

Petak

Prvi trening – 17:00

Drugi trening – 21:00

Subota

Treći trening – 17:00

Kvalifikacije – 20:00

Nedelja

Trka – 20:10

Koautor: Marko Despotović