Kimi konačno prekinuo sušu i osvojio Teksas


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 20.10.2018.


Kimi konačno prekinuo sušu i osvojio Teksas

©FerrariF1

Ledeni je ponovo na podijumu i to najvišem stepeniku, pobeda koju su svi njegovi fanovi čekali još od Australije 2013. godine. Kimiju je ovo ukupno 50 podijum za Ferari, i sa 21. pobedom u karijeri, najuspešniji je Finac u Formuli 1. Ovo mu je prva pobeda nakon 30 podijuma na nižim postoljima i 113 trka, čime je oborio rekord koji je prethodno držao Rikardo (99 trka bez pobede). Takođe, Kimi je najstariji osvajač Velike nagrade nakon Najdžela Mensela.

Trka koja je obilovala uzbuđenjima, naročito na kraju, nije nam donela novog šampiona iz dva razloga. Prvi je taj što je Hamilton ustuknuo od borbe sa Ferstapenom, nakon samo jednog pokušaja, te je Maks završio na poziciji dva, dok je Britanac, bez želje za borbom, morao da se zadovolji trećim mestom.

Drugi razlog je taj što je Fetel osvojio četvrtu poziciju, uprkos okretanju nakon kontakta sa Rikardom i pada na poziciju 15. Usled toga, borba za titulu se seli na narednu trku i VN Meksika.

Tok trke:

Nakon gašenja 5 crvenih svetala, Kimi kreće munjevito sa druge pozicije ne dozvolivši Hamiltonu da mu umakne. Kako je krenuo sa leve strane staze, na ulasku u krivinu držao je njenu unutrašnju stranu i do izlaska na pravac je oteo prvo mesto od Hamiltona.

Malo iza njih, prava drama. Fetel je takođe imao odličan start. Nakon malo šireg izlaska iz drugog zavoja, napada Rikarda takođe sa unutrašnje strane. Međutim, zbog velike brzine, oba vozača u narednu krivinu ulaze preširoko i dolazi do kontakta. Iako je dodir bio vrlo mali i Rikardo je nastavio bez gubitka pozicije, deblji kraj je izvukao Fetel. Nakon kontakta i kontre sa volanom, dolazi do velikog proklizavanja i Nemac se okreće na stazi.

U prvom krugu je bilo još incidenata što je dovelo i do kratkotrajnog isticanja žutih zastava u prvom sektoru. Prvo je Strol udario u Alonsa, da bi kasnije, takođe u prvom krugu, Grožan udario u Leklera. Kao rezultat ovoga, Lekler, Grožan i Alosno morali su da napuste trku zbog posledica udara.

Nakon uklanjanja žutih zastava, došlo je do blagog smirivanja situacije, za sve osim za Fetela. Nemac je krenuo sa oporavkom, vozio je vrlo agresivno, i u narednih nekoliko krugova, skoro je uhvatio priključak sa prvih 5. Redom je obilazio Gaslija, Vandorna, Hartlija, Sirotkina, Pereza i Okona, za mesto 8.

Trka se polako stabilizovala i Fetel je počeo poteru za vodećima i smanjivanje razlike. Međutim, veliki peh desio se za Rikarda u krugu 9. Australijanac je na izlasku iz krivine 11 ostao bez svih funkcija na volanu, auto se ugasio i, bez znakova života, Rikardo ga je parkirao pored staze, što je dovelo do aktiviranja virtuelnog sigurnosnog automobila.

U ovim trenucima, svi su očekivali hitru reakciju vodećih i odlazak petorke u boks, međutim to je izostalo i krenula je strateška borba. Hamilton iz boksa dobija uputstvo da u narednom krugu uradi suprotno od Kimija, što je naravno stiglo i do boksa Ferarija i Finca. U narednom krugu, pred ulazak u boks, Kimi je zauzeo poziciju za ulazak u boks, ali je pre same granične linije skrenuo nazad na stazu u pokušaju da prevari Hamiltona, međutim Britanac je brzo odreagovao i otišao na svoj servis.

Nakon obavljene zamene guma i montiranja meke komponente (žute) Hamilton izlazi na poziciju 3 iza Botasa. Međutim, po navici, Valteri ubrzo dobija timsko naređenje da propusti Hamiltona, što on čini u krugu 13 i od tada Hamilton kreće u poteru za vodećom pozicijom.

Ovo je bila vrlo značajna odluka za dalji tok trke. Kako je Hamilton otišao na servis u krugu 11, to je praktično gotovo sigurno značilo da će morati na još jedan servis. Sa druge strane, Kimi je sa solidnim tempom vozio na ultra mekim pneumaticima, a u igri su bili i Ferstapen i Fetel, koji se sve više približavao. U ovim trenucima, mnogo kritike bilo je upućeno na stručni tim Ferarija zbog loše odluke da ne pozovu u boks Kimija ili Fetela tokom sigurnosnog vozila.

Međutim, odluka se do kraja ispostavila kao dobra. Ferarijevi vozači su dobro čuvali gume. Kimi je na servis otišao u krugu 22, dok je Ferstapen odmah krug posle i on je, za razliku od Kimija i mekih guma, stavio super meku komponentu. Nakon njih u boks je otišao Botas a potom i Fetel u krugu 27, obojica sa mekim gumama. Poredak je trenutno bio sledeći: Hamilton, Raikonen, Ferstapen, Botas i Fetel.

Fetelov tempo se nakon zamene vrtoglavo popravio, jer je bio na najsvežijim gumama. Nemac je ređao najbrže krugove i smanjivao je zaostatak za 2 sekunde po krugu. U krugu 36, bio je brži od Hamiltona za čak 2.8 sekundi, što je kod Mercedesa dovelo do reakcije.

Hamilton je ponovo u boks otišao u krugu 38 i na mekim gumama ostao do kraja trke. Vratio se na poziciju 4, iza Botasa. Razliku za Botasom je brzo smanjio i opet, uz timsko naređenje, obišao kolegu i vratio se na poziciju tri.

Kako se trka približavala kraju, povećavala se degradacija Kimijevih pneumatika, koji je sada, uz Botasa, imao najstarije gume na stazi. Ferstapen i Hamilton su se brzo približavali vodećem Kimiju, a slično je bilo i između Botasa i Fetela. Nekoliko krugova pre kraja, imali smo tri vozača u rastojanju od 2 sekunde i počela je borba za pozicije.

Hamilton je bio vrlo blizu Ferstapena, međutim videli smo vrlo kratku borbu. Kada je došlo do duela i nekoliko krivina točak uz točak, Hamilton je odstupio Maks je uspeo da zadrži drugu poziciju do kraja trke. Sa druge strane, Fetel je napao Botasa i došao do osvojene četvrte pozicije.

Zahvaljujući tim događajima, šampionska trka se nastavlja i prenosi na narednu trku i Veliku nagradu Meksika.

Rezultati Velike nagrade SAD:

1 Kimi Raikonen Ferari 1:40.338

2 Maks Ferstapen Red Bul 1.281s

3 Luis Hamilton Mercedes 2.342s

4 Sebastijan Fetel Ferari 19.852s

5 Valteri Botas Mercedes 22.409s

6 Niko Hilkenberg Reno 85.711s

7 Karlos Sajnc Reno 93.410s

8 Esteban Okon Fors Indija 96.484s

9 Kevin Magnusen Has 97.582s

10 Serhio Perez Fors Indija 98.748s

11 Brendon Hartli Toro Roso 1 krug

12 Markus Erikson Zauber 1 krug

13 Stofel Vandorn Meklaren 1 krug

14 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

15 Sergej Sirotkin Vilijams 1 krug

16 Lens Strol Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili:

Šarl Lekler Zauber oštećenje

Danijel Rikardo Red Bul

Roman Grožan Has udes

Fernando Alonso Meklaren udes