Grožan nezadovoljan kaznom, za Magnusena rekord staze


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 15.09.2018.


Grožan nezadovoljan kaznom, za Magnusena rekord staze

©HaasF1Team

Najduća staza u kalendaru pokazala se kobnom za tim preko "bare", jer ni jedan od vozača nije uspeo da završi u bodovima, uprkos Grožanovoj solidnoj startnoj poziciji sa mesta 8. Kako je Magnusen startovao sa pozicije 16, to je značilo i različite strategije za dva pilota.

Grožan je u subotu postigao solidan rezultat, kvalifikovao se u treću rudnu osmi put za redom i obezbedio sebi dobru poziciju. Prvi stint vozio je na ultra mekim gumama i čuvao je startnu poziciju prvih 15 krugova. Nizbrdo je krenulo nakon servisa i stavljanja mekih pneumatika, što ga je bacilo na daleku poziciju 18.

Sredinom trke, Grožan je napredovao svega dve pozicije. Tada je i krenuo u borbu sa Sirotkinom i tokom kruga 37, uspeo je da ga obiđe i zauzme poziciju 14. Međutim, to je kao posledicu imalo i kaznu od 5 sekundi na konačno vreme, jer nije ispoštovao plave zastave istaknute zbog Hamiltona. Trku je završio na mestu 13, ali nakon primenjene kazne, on je pao na konačno 15. mesto.

"Mislim da je trka bila naporna za sve koji su startovali imeđu mesta 7 i 10. Ovo (hiper meka) je veoma loša guma za trku, nakon 10 krugova, bile su potpuno potrošene, dok su ultra meke išle ne zna koliko krugova, skoro 40. Možda je bolje ne startovati iz prvih 10..."

"Dao sam sve od sebe, a na kraju nisam imao šanse da budem u prvih 10. Žao mi je ako sam blokirao nekoga, nije mi bila namera. Borio sam se sa Sirotkinom, koji je povremeno umišljao da vozimo karting. Zaista nisam mogao da usporim (zbog Hamiltona). Gasli mi je bio u menjaču, a Sirotkin na prednjem krilu. Čim sam ga obišao, pustio sam Luisa da prođe", izjavio je Grožan.

Magnusen nije daleko stigao od startne pozicije. Međutim, svetla tačka današnje trke je rekord staze koga je postavio u krugu 50 sa vremenom od 1:41.905 i to je prvi takav uspeh u njegovih 75 F1 startova.

Pvi stint je za Danca trajao 26 krugova i nakon boksa vratio se na stazu sa mekim gumama. Ostavši duže na stazi, on je stigao do mesta 12, pre nego što je ponovo pao na začelje. Tokom trke imao je duel sa Hartlijem, prvo u krugu 36 nakon drugog boksa i montiranja hiper mekih guma, a zatim ponovo u krugu 43.

Druga borba je uzela svoj danak i Magnusen je treći put otišao u boks u krugu 48, po novi set hiper mekih pneumatika. Upravo taj set svežih guma i prazan rezervoar pred kraj trke, omogućili su mu ovaj sitni uspeh.

"Ovo je bio dug radni dan. Očigledno, veoma težak za tim. Pretpostavljam da je svetla tačka rekord staze koji smo postavili. Zapravo ne vredi mnogo, ali donosi osmeh na lice. Idemo dalje, restartujemo sve i spremamo se za nove napade u Rusiji", izjavio je Magnusen.

Nakon 15 rundi, Has je zadržao peto mesto u poretku konstruktora sa 76 poena, 15 iza Renoa. U poretku vozača, Magnusen je deveti sa 49 bodova, dok je Grožan na mestu 14 sa 27 bodova.