Hamilton: "Veoma sam uzbuđen"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 15.09.2018.


Hamilton: "Veoma sam uzbuđen"

©MercedesAMGF1

Start je za Luisa bio odličan, nakon gašenja crvenih svetala uspeo je da sačuva vodeću poziciju i kroz prvi zavoj prođe bez incidenta. Slično je ponovio i nakon restarta trke, posle jednog kruga, napravio je razliku veću od 1s i Fetel nije mogao da računa na DRS. Nakon toga, Hamilton je vozio svoju trku.

"Veoma sam uzbuđen", bile su prve Luisove reči.

"Došli smo ovde znajući da nam Singapur ne leži savršeno. Ali uvek sam optimističan, ako marljivo radimo svoj posao, možemo stvoriti šanse. Tada, petak je već bio dobar za nas. Subota nije krenula tako dobro, ali je onda niotkuda došao savršeni krug. Start sa pol pozicije koji je bio dobar, bilo je sve što je trebalo, nakon toga, svelo se na održavanje stečenog."

Hamilton je imao odličnu podršku i od strane tima. Brzo su odgovorili na Ferarijev servis za Fetela i krug kasnije pozvali Luisa u boks. Britanac je u drugi stin ušao sa mekim gumama koje su mu obezbedile vožnju do kraja, bez dodatnih zaustavljanja. Da nema napada od strane Fetela, pobrinuo se i Perez, koji se našao između nakon izlaska iz boksa. Fetelov obilazak je stigao prekasno da bi pokušao bilo kakav napad na Hamiltona.

Jedino uzbuđenje, Luis je imao sredinom trke, kada je naleteo na tri sporija vozača. Usled poteškoća oko obilaska, Ferstapen mu se skroz približio, međutim ostalo je na tome, bez većeg ugrožavanja pozicije.

"Kada sam upao u gužvu, u glavi mi je bilo samo da ne rizikujem. Kada se približavate drugom autu, gubite prianjanje i auto počinje da proklizava i veća je šansa za grešku. Ako imate sreće da uhvatite auto na pravom mestu na stazi i oni vas propuste, ne gubite puno vremena. Međutim, danas se to nije desilo i naleteo sam na pogrešnom mestu. Kada mi se Maks približio prešao sam u odbranu i pomislio 'Brate, nećeš proći, ne danas!'"


Copyright: MercedesAMGF1

"Fizički, trka je bila veoma zahtevna i pravo je olakšanje što je gotova, imam osećaj kao da je ovo veoma duga noć i prezadovoljan sam rezultatom", izjavio je Hamilton.

Kao po nekom nepisanom pravilu za prvih šest, Botas je trku takođe završio na istom mestu kao iz kvalifikacija. Iako ne u centru pažnje, on je takođe odvezao solidnu trku. U nekoliko navrata Kimi je pretio napadom, međutim, sve je ostalo na povremenom pojavljivanju u retrovizoru.

"Nije se mnogo toga desilo danas, mislio sam da će biti više promenljivih koje će promućkati karte danas. Jednom je samo izašao sigurnosni auto, na početku trke, i to je bilo prerano da izazove odlaske u boks. Na ovoj stazi je veoma teško preticati i nakon restarta, trka je bila poprilično bez dešavanja."


Copyright: MercedesAMGF1

Prvi stint na hipermekim gumama bio je prilično direktan, dok je Botas bio svestan da će drugi stint, zbog prirode meke komponente, biti dosta teži i duži, jer su se gume degradirale sve više kako se približavao kraj trke.

"Ne mogu da budem zadovoljan pozicijom 4, ali bolji rezultat danas je bilo veoma teško postići zbog kvalifikacione pozicije. Međutim, za tim je ovo bio dobar dan što je odlično, pošto je tim veoma naporno radio da spremi auto za uslove koji vladaju u Singapuru", dodao je Botas.

Sve u svemu, mnogo je razloga za slavlje u Mercedesu. Njihov prvi vozač došao je do nove pobede i 10 dodatnih bodova razlike u odnosu na Fetela, koja ukupno iznosi 40. bodova. Današnja pobeda je 69. u karijeri, 7. ove sezone i 4. na uličnoj stazi Marina Bej. Takođe, ovo je njegov 80 podijum i 44. pobeda sa pol pozicije. Mercedes je na podijumu bio poslednjih deset trka u Singapuru.