Fetel: "Uvek ću braniti tim"


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 15.09.2018.


Fetel: "Uvek ću braniti tim"

©FerrariF1

Iako su važili za favorite ovog vikenda, Ferari nije uspeo da dođe do pobede. Najviše što su mogli, bilo je treće mesto za Feleta i peto za Kimija, kao na kvalifikacijama. Iako je Nemac rekao da su kvalifikacije delom krive za loš rezultat, postavlja se pitanje koliko je loša strateška procena uticala na konačno treće mesto. I pored toga, ovo je Fetelov 108. podijum u karijeri.


Copyright: Formula1|Twitter

Na početku trke, sve je delovalo dobro, posle samo šest krivina, Fetel je uspeo da obiđe Ferstapena i uhvati priključak sa Hamiltonom. Razlika nije mnogo varirala i borba je bila na vidiku, međutim, došao je i taj kobni krug 14. Ferarijevi stratezi pokušali su da izvrše undercut i tako dobiju jednu poziciju. Takođe, videli su da je Hamilton poslednja dva kruga vozio dosta sporije, što im je predstavljalo jasan znak da su hiper meke gume pri kraju.

Fetel je pozvan u boks i stavljene su ultra meke gume, što je značilo agresivnu strategiju. Nadali su se da će za taj jedan krug uspeti da napravi dovoljnu razliku. Međutim... Fetel je na stazu izašao iza Pereza koga nije uspeo da obiđe odmah, što ga je koštalo 2.5 sekundi a samim tim i šansi za eventualnu pobedu.


Copyright: Formula1|Twitter

"Nije lako samo doći i pobediti, iako nam je to očigledno bio cilj. Jučerašnje kvalifikacije nisu prošle očekivano i nismo mogli da izvučemo ono najbolje iz sebe. Danas sam startovao sa treće pozicije i hteli smo da pokušamo nešto drugačije, to nije uspelo i završili smo odakle smo i krenuli."

"Bili smo drugi nakon odličnog starta kada sam pretekao Maksa, bio sam srećan i siguran u poziciju. Kada sam dobio poziv da idem u boks, znao sam da mi treba super brz izlazni krug kako bih izazvao vodećeg, ali nisam uspeo. Izgubio sam vreme iza drugog auta, kočnice su se pregrejale i iako je bilo blizu, nismo uspeli."

Kako smo već spomenuli na početku, činjenica koju su istakli i mnogi drugi, odnosi se na ispravnost timske odluke vezane kako za rani odlazak u boks, tako i za tip pneumatika koji su montirani na Fetelov auto. Nemac se sa njima ne slaže i stao je na stranu svoje ekipe.

"U potpunosti podržavam timsku odluku jer ja sedim u autu i ne mogu da budem svestan svega što se dešava oko mene, te se oslanjam na njih. Naš cilj nije bio treće mesto, ali danas jednostavno nismo bili dovoljno brzi", izjavio je Fetel.

Kimi je imao malo drugačiju trku. Solidan start, sačuvana početna pozicija. Za razliku od Fetela, Finac je znatno produžio prvi stint, da bi u jednom trenutku bio i vodeći. Neki su očekivali da će ostati duže na stazi kako bi eventualno usporio Hamiltona, međutim razlika među njima je bila prevelika za takav pokušaj.

"Nije se mnogo toga dešavalo danas, auto je bio dobar i imali smo solidnu brzinu. Većinu vremena proveo sam iza nekog i to čuvajući gume. Na ovoj stazi nije lako obilaziti druge, osim ako vozač ispred vas ne napravi grešku."


Copyright: FerrariF1

"Video sam da se Botas mučio sa prednjom desnom gumom i povremeno je dolazilo do blokade. To mi je obogućilo da mu se nekoliko puta približim, ali nedovoljno za preticanje. Na prvoj polovini staze mi je teško bilo i da ga pratim, jer smo gubili prianjanje."

Drugi stint je vozio na mekoj komponenti, međutim rezultat je sličan kao i kod Fetela. Startna pozicija je sačuvana za konačno peto mesto u današnjoj trci.

"U prvom stintu ostali smo duže na stazi nadajući se sigurnosnom autu, ali to se nije desilo. Kvalifikacije su ovde ključne, kada startujete iza, trka vam bude dosadna. Nije bilo načina da iskoristimo našu brzinu. Hteli smo više, uradili smo koliko smo mogli i to je to za danas", rekao je Kimi.

Nakon današnjeg kiksa Hamilton je osvojio 10 bodova više od Fetela i razlika iznosi masivnih 40 bodova za ovaj stadijum sezone, sa samo 6 trka do kraja. U igri je ostalo još 150 bodova ukupno, i da bi Fetel postao šampion, potrebno je da do kraja sezone osvoji sve pobede ukoliko Hamilton ne ispadne ni iz jedne trke. Kimi je treći sa samo 3 boda više od Botasa. Ferari je i dalje na drugom mestu, a razlika za Mercedesom iznosi 37 bodova.