Hamilton došao do nove pobede u Singapuru


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 15.09.2018.


Hamilton došao do nove pobede u Singapuru

©MercedesAMGF1

Luis je na najbolji način iskoristio pol poziciju, i bez drame i pretnji iza sebe došao je do nove pobede, i to 44. u karijeri sa prvog startnog mesta. Jedini trenutak kada mu je pozicija na kratko zaljuljana desio se sredinom trke, kada su naišli na sporije vozače. Međutim, na kraju, poredak prvih šest vozača je isti kao na kvalifikacijama.

Tok trke

Prva tri vozača imala su odličan i ujednačen start. Fetel je zalepio za Hamiltona na desnoj strani dok je pored vozio Ferstapen. Iako su mnogi predviđali da će prva krivina, koja ima lošu reputaciju, biti kobna za nekog od njih, vodeća trojica su prošla bez incidenta i promena pozicija. Slična situacija bila je i kod sporije trojke iz istih timova.

Međutim, Singapur ne bi bio Singapur kada bi trka protekla bez sudara i sigurnosnog vozila, bez kog nije prošla nijedna od prethodnih 11 trka. Za to su se pobrinuli vozači Fors Indie, na veliku žalost tima. Ekipa je imala velika očekivanja i nadali su se duplim bodovima i dobrom rezultatu, nakon solidnih kvalifikacija i zauzetog sedmog i devetog mesta.


Copyright: Formula1|Twitter

Okon je iskoristio zavetrinu iza Grožana i u prvu krivinu ušao pored Pereza sa spoljne strane. Međutim, Meksikanac mu nije ostavio dovoljno mesta, došlo je do kontakta i Okon je nažalost završio u zidu. Usled toga, prvo su istaknute žute zastave a zatim i aktiviran sigurnosni automobil.

U međuvremenu, Fetel je imao bolji i brži izlaz iz krivine 6 i u krivini 7 obišao Ferstapena. Sve se ovo desilo pre nego što je aktiviran sigurnosni auto, te nije bilo brige oko kazne za Nemca. Dok su redari sklanjali Okonov bolid i krhotine, u boks je otišao jedino Sirotkin sa mekim gumama, koje su mogle da ga odvedu do kraja.


Copyright: Formula1|Twitter

Na kraju kruga 4, trka je restartovana. Hamilton je uradio odličan posao i vrlo brzo je odmakao iz DRS zone, što nije bio slučaj sa Fetelom i Maksom, koji je imao dodatnu pomoć. Što se tiče incidenta, sudije su očekivano donele odluku da je u pitanju bio trkački incident koji je prošao bez sankcija, na veliko olakšanje Fors Indie.

Tempo se ustalio nakon nekoliko krugova i krenuo je menadžment guma. Titula vlasnika najbržeg kruga se šetala između Hamiltona i Fetela, koji su održavali dobar tempo bez drastične promene razlike.

Taktička igra krenula je u krugu 14. Ferari je pozvao Fetela u boks i pritom su mu stavljeni ultra meki (ljubičasti) pneumatici. Nemac je stavio brže pneumatike, koji međutim verovatno neće moći da izdrže do kraja trke. Fetel je iz boksa izašao kao sedmi, iza Pereza, što se pokazalo kao ključno za rezultat trke.

Mercedes je odmah reagovao i krug kasnije, pozvali su Hamiltona u boks. Pobeda za Britanca je ovim cementirana, jer je izašao ispred Pereza na poziciji 5, sa mekim pneumaticima koji sigurno mogu da "žive" do kraja trke.

Jedina šansa koju je sada imao Fetel jeste da odmah obiđe Pereza i napadne Hamiltona dok ne ugreje sporije i tvrđe pneumatike, što se ipak nije desilo. Fetel je obišao Pereza tek početkom sledećeg kruga, i već je bio daleko od Hamiltona. Kraj lošim vestima za Ferari ovde nije kraj, jer je Ferstapen nakon svog servisa uspeo da izađe ispred Fetela, takođe sa mekim pneumaticima.


Copyright: Formula1|Twitter

Svima je bilo jasno da je Ferari ponovo promašio strategiju i verovatno koštao Fetela pobede. Isto tako, deo krivice je i na Nemcu, jer se ipak previše zadržao iza Pereza i omogućio Red Bulu da iskoristi taj prozor od svega nekoliko desetinki sekunde i vrati Maksa na drugo mesto, koje je zadržao do kraja trke.

Nakon što su obavili svoje servise, Botas, Raikoneni Rikardo takođe su se vratili na svoje pozicije, odnosno mesta četiri, pet i šest. Kimi je u nekoliko navrata do kraja trke smanjivao razliku i približavao se Botasu, ali ništa što bi dovelo do promene pozicije. Akcija se preselila na deo karavana iza vodeće šestorke. Kiša se na kratko pojavila iznad boksova, ali je brzo prestala i nije uticala na trku. 

Lekler je od kruga 24 došao u centar pažnje jer se približio Gasliju. Bio je na hiper  mekim gumama koje su mu očigledno prijale i smanjivao je razliku. Da je dostojan mesta u Ferariju dokazao je na maestralan način, kada je obišao Gaslija na Anderson mostu sa unutrašnje strane. Odmah nakon toga, Gasli je otišao u boks po nove pneumatike. Sličan manevar imao je Masa pre nekoliko godina, kada je na taj način obišao Bruna Senu.

Kratko uzbuđenje videli smo u krugovima 38 i 39, kada su vodeći naišli na Magnusena, Hartlija i Grožana. Iako su bile istaknute plave zastave, Hamilton je imao problema sa obilascima sporijih vozača, što je iskoristio Ferstapen. Vozač Red Bula je skroz neutralisao razliku i u jednom trenutku napao Hamiltona, međutim ništa više od toga se nije desilo.


Copyright: Formula1|Twitter

Magnusen i Hartli su nakon incidenta prošli bez kazne, dok je Grožan dobio kaznu od 5 sekundi na konačno vreme. Za nijansu gore, prošao je Perez. Kod Meksikanca je bila drugačija situacija, jer ne nakon obavljenog boksa izašao iza Sirotkina koga nije mogao da obiđe dugo vremena. Degradacija guma je bila povećana i motor je dosta trpeo zbog vrućeg i prljavog vazduha. Kada je ušao u manevar, udario je i Sirotkina i izbacio ga sa staze, što je rezultiralo kaznom prolaska kroz boks. Sirotkin je međutim, nekoliko krugova kasnije imao sličan potez nad Hartlijem i on je kažnjen sa 5 sekundi na vreme.

Prijatno iznenađenje tokom monotonijeg drugog dela trke doneo nam je Alonso. Iako van radara svih, vozio je u bodovima sa prilično dobrim tempo za slabašnu Hondu. U jednom trenutku, oborio je Hamiltonov rekord staze i postavio najbrže vreme, koje nije dugo trajalo. Prvo ga je popravio Rikardo, a zatim i Magnusen, nakon što je obavio servis. Danac je tako postao vlasnik najbržeg kruga sa vremenom 1:41.905.


Copyright: Formula1|Twitter

Do kraja trke nije bilo većih iznenađenja niti promena pozicija, tako da su vodećih šest zadržali svoja mesta sa kvalifikacija. U bodovima su još završili Alosno, Sainc, odlični Lekler i Hulkenberg.

Nakon trke, veoma teška situacija za Fetela i Ferari. Današnjoj pobedom, Hamilton je povećao svoju prednost na čitavih 40 bodova, što će biti veliki izazov za dostići u ovom stadijumu šampionata sa svega 6 trka do kraja.

Rezultat trke:


Copyright: Formula1|Twitter