Dvostruki bodovi za Vilijams u Monci


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.09.2018.


Dvostruki bodovi za Vilijams u Monci

©WilliamsF1

Pre nekoliko sezona vest da oba vozača Vilijamsa osvajaju dvostruke bodove ne bi bila uopšte iznenađujuća. Međutim, nakon Strolovih 4 boda u Azerbejdžanu i završetka na poziciji 8, Vilijams nije uspeo da uđe među osvajače bodova uz performanse koje su davale minimum šansi za bilo kakvo nadmetanje sa rivalima ako izuzmemo Meklaren koji je takođe na začelju.

Dosta stvari Vilijams pokušava da popravi i sa ovogodišnjim bolidom. Iako je i po rečima vodećih ljudi ovogodišnji bolid promašaj, tim pokušava da pronađe rešenja kako bi bar do kraja sezone izašao na dobar pravac.

U Monci, Vilijamsi su imali solidne performanse konkurisali za bodove sve do odlaska u boks po nove gume. Na povratku Strol je zauzeo poziciju 10, a Sirotkin je ispao iz zone bodova. Ipak, nakon diskvalifikacije za Grožana zauzeo je poziciju 10, uspevši tako da se po prvi putu karijeri upiše među osvajače bodova, obezbedivši tako timu prvi dvostruki završetak ove sezone.

"Nadao sam se da možemo do bodova, ali nisam zaista očkivao da ćemo ih osvojiti. Nismo očekivali da ćemo imati tempo kakav smo imali u trci. Pratio sam sajnca tokom čitave trka, a krajem trke počeo sam da ga sustižem, tako da sam generalno zadovoljan poslom tokom čitavog vikenda. Odradili smo konačno sve dobro, u kvalifikacijama, u trci, kao i na strateškom planu. Bio je ovo jedan od vikenda kada se sve kockice slože. Ključ je u soldno obavljenom poslu čitavog tima, svi su dobro odradili svoj deo. Mislim da nam Monca odgovara i sa pozitivnim mislima idem u Singapur. prošle godine imali smo loše izdanje u kvalifikacijama. Startovao sam 18-i ali sam završio na poziciji 8. Uvek postoje šanse.", rekao je Lens Storl.

Sergej Sirotkin je nakon servisa bio na smetnji liderima trke pa ga je niz plavih zastava koštalo plasmana među prvih 10 odnosno borbe za poziciju. Međutim, nakon diskvalifikacije Grožana promvisan je na poziciju 10 što je njegov prvi plasman koji donosi bodove, odnosno najbolji u dosadašnjoj Formula 1 karijeri.

Nakon pomaka Vilijams bi mogao još jednom da se zatrese, ovog puta zbog promene vozačke postave. Strol je već viđen kao novi vozač Rejsing Point Fors indije, pošto je njegov otac Lorens, jedan od članova finansijskog konzorcijuma koji je otkupio tim od Vidžeja Malije spasivši ga od bankrotstva. Pitanje je samo da li će voziti trku u Singapuru ili je odlazak predviđen za Veliku nagradu Rusije. Po svim prilikama poljski as Robert Kubica napraviće povratak na trke tokom ove sezoni. Sada je u ulozi rezervnog vozača.