Noris u Meklarenu od sezone 2019

Lando Noris potpisao višegodišnji ugovor i voziće za Meklaren uz Karlosa Sajnca od sledeće godine

Lando Noris (18) iz Somerseta, Velika Britanija,  je test i rezervni vozač Meklarena, a trenutno se takmiči u FIA Formula 2 šampionatu. Trenutno je drugi u generalnom plasmanu, uz pobedu sa pol pozicije na debiju. Do kraja šampionata ostale su još četiri trke.

Lando će praviti društvo Karlosu Sajncu (24) u Meklarenu od 2019-e nakon potpisanog ugovora o višegodišnjoj saradnji. Iako će ovo biti prva trkačka sezona za Landa Norisa, bolid MCL33 i mašinerija Meklarena mu nisu nepoznanica.

Noris je deo Meklarenovog programa mladih vozača od početka 2017-e, kada se zvanično priključio timu kao test i vozač u simulatoru. Od tada redovno odrađuje posao u simulatoru za tim, a takođe je učestvovao i na testovima u Abu Dabiju 2017-e i Španiji i Mađarskoj 2018-e. Vozio je na slobodnim treninzima u Belgiji i Italiji ove sezone.

U ranijoj karijeri pre priključenja Meklarenu, Lando je brzo prolazio kroz rangove u juniorskim kategorijama uz pobede u Formula Reno 2.0 kupu Severne Evrope, Formula Reno 2.0 Eurokupu i Tojota šampionatu, sve u 2016-oj, uz 5 titula u kartingu u prethodne četiri godine. Prošle godine takmičio se u Formula 3 šampionatu u kome je odneo pobedu u prvom nastupu.

"Veliko nam je zadovoljstvo da konačno možemo da objavimo kompletnu vozačku postavu za sezonu 2019. Verujemo da je Lando veliki talenat, pun potencijala i mi u Meklarenu smo ga zadržali upravo iz tih razloga."

"Već znamo da je brz, da brzo uči i zrelije razmišlja nego što godine govore. Vidimo dosta potencijala u zajedničkoj budućnosti. Investicija u njegov razvoj kroz simulator i vožnju bolida su zasluženi, jer je u kontinuitetu dokazivao svoje sposobnosti za upravljačem i u radu sa timom inženjera."

"Lando je integralni deo našeg plana ponovnog građenja naših Formula 1 operacija u budućnosti i već je razvio jake odnose unutar tima."

"Sa Landom i Karlosom imamo impresivan duo, uprkos njihovoj relativnoj mladosti poseduju vredno iskustvo u Formuli 1 i Meklarenu i predstavljaju sledeću generaciju Meklarenovih vozača koji če povesti tim napred. I dok su naši kratkoročni planovi na obezbeđenju što bolje pozicije u ostatku sezone 2018, takođe smo jako motivisani šansama koje su ispred nas u godinama koje dolaze.", rekao je Zek Braun, šef Meklarena.

"Biti promovisan u vozača Meklarena je ostvarenje sna. Iako sam već neko vreme deo tima, ovo je poseban trenutak, za koji sam se nadao da će nekada postati realnost."

"Želim da se zahvalim čitavom timu za neverovatnu priliku i ukazano poverenje. Takođe, neizmerno sam zahvalan za posvećenost Meklarena pokazanu kroz moj razvoj kao vozača i dozvole da steknem iskustvo u Formula 1 bolidu tokom testova i na prethodna dva trkačka vikenda."

"Do kraja godine moj fokus je na Formula 2 šampionatu. Moj cilj je osvajanje titule pre nego se priključim Meklarenu kao vozač u potpunosti. Biće teško ali ću se boriti u preostale četiri trke koliko budem mogao. Takođe, radiću sa Meklarenom u svakoj prilici koja mi se ukaže, kako bih učio od vozača, inženjera i mehaničara, kako bi se što bolje pripremio za sledeću godinu.", rekao je Lando Noris.

Autor vesti: Miladin Sudimac

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0