Hamiltonova peta pobeda u Monci


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.09.2018.


Hamiltonova peta pobeda u Monci

©MercedesAMGF1

Britanac je startovao sa treće pozicije ali je ubrzo nakon starta izazvao Fetela za drugu poziciju, uspevši da nađe prolaz sa spoljne strane. Međutim, došlo je i do kontakta, a njegov najveći rival pao je na poziciju 18 što mu je dodatno olakšalo posao, pa je do kraja trke vodio borbu za pobedu samo sa Raikonenonom uz pomoć klupskog kolege Botasa koji je u jednom delu trke zadržavao Finca iz Ferarija.

Pobeda Hamiltona je i na proglašenju izazvala negodovanje Ferarijevih navijača, a Hamilton je odmah nakon trke izjavom pomalo izazvao tifoeze.

"Bilo je dosta negativne energije, kao i uvek kada ste suparnički tim. Ipak, mogao sam da vidim i dosta britanskih zastava, oni su me dodatno inspirisali za ovu trku.

"To je ono zbog čega vozim. Ubuduće negativne stvari za mene biće pozitivne jer sam uspeo da negativnu energiju pretvorim u pozitivnu."

Nakon malera za Fetela, Hamiltonu je preostala borba za pobedu sa Raikonenom ali je strpljivom vožnjom, u  prvom trenutku napao Finca, koji je već patio zbog degradacije guma uspevši da ga obiđe i trasira put ka novoj pobedi, 68-oj u karijeri, 5-oj u Monci, uspevši tako da se izjednači sa legendarnim Mihaelom Šumaherom.

Hamilton je čestitao i Ferariju na odličnoj borbi.

"Želim da čestitam i Ferariju koji su vikend napravili dodatno uzbudljivim svojim performansama. Odradili su neverovatan posao, vodili smo veliku borbu."

"Takođe, želim da se zahvalim timu, jer bez podrške tima i zalaganja svih, pobeda ne bi bila moguća."

Hamilton se zahvalio na pomoći i timskom kolegi Botasu.

"Još jednom želim da kažem svima u timu hvala, kao i klupskom kolegi Botasu koji mi je takođe mnogo pomogao. Mi se nikada ne predajemo.", rekao jer Hamilton.

Novom pobedom Hamilton je povećao vođstvo i razliku u odnosu na Fetela na 30 bodova.