Hamilton pobednik Velike nagrade Italije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.09.2018.


Hamilton pobednik Velike nagrade Italije

©MercedesAMGF1

Jedna od uzbudljivijih trka sezone odigrala se danas u Monci. Tifozi ipak neće biti najsrećniji ishodom jer je Hamilton odneo pobedu, ali je Ferari ipak drugim mestom Raikonena i povratkom Fetela sa začelja nakon kontakta sa Hamiltonom ipak ograničio štetu pred završne trke šampionata.

Rivalstvo Mercedesa i Ferarija nakon letnje pauze sve je veće. Ferari je novim razvojem motora uspeo da se izjednači sa Mercedesom, a Raikonen je osvojio pol poziciju pred Veliku nagradu Italije, dok je Fetel zauzeo drugu startnu poziciju ispred najvećeg rivala za titulu Luisa Hamiltona.

Trku je poveo Raikonen ispred Fetela i Hamiltona. Braneći poziciju od rivala, Raikonen je ostavio Fetela u veoma neizglednoj poziciji pa ga je Hamilton napao već u drugoj šikani uspevši da ga prestigne uz kontakt. Vozač Ferarija izvukao je deblji kraj. Imao je okretanje na stazi uz polomljeno prenje krilo i pad na začelje. Iza njega su ostali samo Hartli koji je pri kontaktu sa Eriksonom pretrpeo prevelika oštećenja na prednjem desnom točku za nastavak, dok se Erikson uspeo dovući do boksa iza Fetela i nastavi trku.

Nakon perioda vozila sigurnosti zarad uklanjanja Hartlijevog Toro Rosa, trka je nastavljena u poretku Raikonen, Hamilton, Ferstapen, Botas, Sajnc Grožan.. dok su se Rikardo i Fetel probijali sa začelja.

Alonso je odustao u krugu 10 sa "istim problemom", kao i na prethodnoj trci, a reč je o promeni stepena prenosa.

Trka je ušla u nešto mirniju fazu kada su u pitanju dešavanja na vodećim pozicijama. Raikonena je pratio Hamilton na minimalnom rastojanju, a iza njih su bili Ferstapen i Botas.

Ferari se prvi odlučio za servis. Raikonen je pozvan u krugu 20 na zamenu super mekih guma sa setom mekih. Hamilton je tada došao u vođstvo i uz nekoliko brzih krugova pokušavao da napravi razliku dovoljnu za servis i prelazak u vođstvo. Ipak i Raikonen je forsirao u tim trenucima, a odustajanje Rikarada  samo je pogoršalo Hamiltonove izglede, jer je trka usporena u jednom delu staze takozvanim "virtuelnim" vozilom sigurnosti. Hamilton se nakon servisa u 28. krugu vratio na stazu iza Raikonena sa 7 sekundi zaostatka.

U tim trenucima Botas je odigrao veoma važnu ulogu u pobedi Hamiltona. Zadržao je Raikonena iza sebe desetak krugova, otišavši u boks na servis u 37 krugu. Raikonen je imao tada čistu stazu ispred sebe ali i lošije gume jer je pokušavao da odgovori nakon servisa na brze krugove Hamiltona.

Hamilton sa 8 krugova "novijim" gumama u 45 krugu uspeo je da u prvoj krivini nakon startno-ciljnog pravca prestigne Raikonana koji nije imao šanse sa istrošenim gumama da uzvrati napad.

Hamilton je tako razočarao tifoze koji su očekivali Raikonenovu, odnosno Fetelovu pobedu.

Iza vodeće dvojice Ferstapen i Botas su vodili borbu za treće mesto. Ferstapen je na nepropisan način zagradio Botasa u prvoj krivini koji je potom morao da obiđe okolo. Uz primedbu da mu je ostavio mesto i da sudije "ubijaju" trkanje dobio je kaznu od 5 sekundi. Botas ga je opet sustigao što je automatski značilo da je nakon trke četvrti ali do kraja nije hteo da ga propusti u "virtuelnoj" borbi za podijum. Isterao je svoje do kraja i izgubio i poziciju 4 od strane Fetela koji se do kraja približio na ispod 5 sekundi u odnosu na vozača Red Bula.

Poziciju šest zauzeo je Roman Grožan iz ekipe Has, dok su na pozicijama 7 i 8 vozači Rejsing point fors Indije - Okon i Perez.

Nakon jučeranjeg rođendana Sajnc je danas zabeležio i bodove za Reno, završivši na poziciji devet, dok je poslednji bod uzeo Lens Strol iz Vilijamsa. Iza njega je ostao njegov klupskli kolega Sergej Sirotkin, koji nije uspeo da osvoji prve bodove ali je zabeležio najbolkji lični rezuzltat u Formuli 1.

 na poziciji 12 je lekler u Zauberu, praćen Vandornom iz Meklarena i Hilkenbergom u drugom Renou.

U plasmanu trke su i Gasli iz Toro Rosa na poziciji 15 kao i Lekler iz Zaubera i Magnusen iz Hasa na mestima 16 i 17. 

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:

1 Luis Hamilton Mercedes

2 Kimi Raikonen Ferari 8.705s

3 Valteri Botas Mercedes 14.066s

4 Sebastijan Fetel Ferari 16.151s

5 Maks Ferstapen Red Bul 18.208s

6 Roman Grožan Has 56.320s

7 Esteban Okon Fors Indija 57.761s

8 Serhio Perez Fors Indija 58.678s

9 Karlos Sajnc Reno 78.140s

10 Lens Strol Vilijams 1 krug

11 Sergej Sirotkin Vilijams 1 krug

12 Šarl Lekler Zauber 1 krug

13 Stofel Vandorn Meklaren 1 krug

14 Niko Hilkenberg Reno 1 krug

15 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

16 Markus Ericsson Sauber 1 krug

17 Kevin Magnusen Has 1 krug

Trku nisu završili

Danijel Rikardo Red Bul

Fernando Alonso Meklaren

Brendon Hartli Toro Roso