Najava: VN Italije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.08.2018.


Najava: VN Italije

©RPForceIndiaF1

Monca, kod Italijana poznata i kao La Pista Magica, predstavlja verovatno najčuveniju stazu u svetu Formule 1. Izgrađena još davne 1922. i smeštena u parku u severnom predgrađu Milana, Monca se odmah u prvoj sezoni našla u Formuli 1. Pored klasične trkačke staze, 1955, 1956, 1960. i 1961. koristio se i ovalni deo, pa je tako kompletan krug iznosio čak deset kilometara. Ipak, te 1961. dogodila se velika tragedija kada je Volfgang fon Trips sa svojim Ferarijem odleteo u publiku i pored sebe, usmrtio još 15 gledalaca.

Kasnije su se tokom godina ubacivale šikane kako bi se staza usporila, a poslednja primetna promena urađena je 2000. kada je izmenjena prva krivina tj. šikana Variante del Retifilo.

Što se tiče osnovnih informacija, staza je dugačka 5.793 kilometara i ima 11 krivina. U nedelju će se voziti 53 kruga, a trka se uvek brzo završi, obično u vremenu od sat vremena i petnaest minuta. Prosečne brzine idu iznad 250 km/h, a još uvek se pamti totalni rekord kruga Huana Pabla Montoje iz 2004, koji je u Vilijamsu zabeležio vreme 1:19.525 uz prosečnu brzinu od 262 km/h.

Zbog pravaca i četiri dela staze na kojima se postižu brzine od preko 300 km/h, bolidi se podešavaju tako da imaju što manji aerodinamički potisak, odnosno daunfors. Kada je reč o kočnicama, one trpe dosta i Monca se po tom pitanju ubraja u teže staze. Gume takođe mogu da budu na ispitu, s obzirom na veliki broj oštrih kočenja i velikih brzina na pravcima i u krivinama. Pireli je zbog toga odlučio da u Italiju donese bele srednje tvrde gume (medium), žute meke gume (soft) i crvene super meke gume (supersoft).

Ubrzanja i izlasci iz prve dve krivine, a potom i iz sedme, biće od velike važnosti za dobar kvalifikacioni krug. Vozači će tokom treninga morati da pronađu idealne tačke kočenja, a trebaće im vremena i da naviknu na bolide koji će proklizavati jer su podešeni tako da kreiraju što manji aerodinamički potisak zbog pravaca.

Pogonske jedinice će biti na ispitu zbog velikog opterećenja, a poseban akcenat biće na sistemu za rekuperaciju energije (ERS - Energy Recovery System), jer se na Monci samo šest puta koči.

Satnica za veliku nagradu Italije:

Prvi trening – petak u 11:00

Drugi trening – petak u 15:00

Treći trening – subota u 12:00

Kvalifikacije – subota u 15:00

Trka – nedelja u 15:10

 

Koautor: Marko Despotović