Peta pobeda za Fetela i Ferari, veliki peh za Kimija


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 25.08.2018.


Peta pobeda za Fetela i Ferari, veliki peh za Kimija

©FerrariF1

Ispred haotičnog starta koji se dešanao na ulasku u ukosnicu, imali smo odličnu adrenalinsku borbu. Nakon solidnog starta vodeća 4 vozača, iz uskosnice su izašli u istom poretku. Međutim, Fetel se hrabro pozicionirao iza Hamiltona, koristeći njegovu zavetrinu za dobijanje brzine.

Na krivini Kemel je izašao iz zavetrine, praktično proleteo pored Britanca i uzeo prvu poziciju koju nije ispuštao ni jednom do kraja trke. Okon mu je na kratko pripretio, ali je ubrzo višestruko platio jer je nakon kočenja izgubio dve pozicije i pao na četvrto mesto.


Copyright: Formula1 | Twitter

Odmah nakon toga, izašao je sigurnosni automobil. Nakon 4 kruga i restarta trke, Fetel je odmah dao gas i do kraja kruga prednost je bila veća od jedne sekunde, čime je ušao u sigurnu zonu od DRS napada.

"Veoma sam srećan jer smo imali sjajnu trku, oba auta su poboljšana i pokazala su se dosta robusnim na stazi. Ovog vikenda imali smo takođe malo više konja sa novim motorom, što mislim da nam je pomoglo na pravcima."

"Na startu sam pokušao da ostanem blizu Luisa, imao sam dobar izlaz iz krivine 1 i tada sam uz pomoć zavetrine izgradio brzinu i obišao ga. Kada se sigurnosni auto povukao sa staze, situacija je bila suprotna, tako da sam gledao kako da obezbedim dobar izlaz iz krivine 1 i ostanem ispred."

Tokom većeg dela prvog stinta, razlika je bila oko 3 sekunde. Hamilton je u dva navrata pojačao tempo, smanjio razliku za 1s, ali Fetel je uspeo da odgovori i ugasi nade o napadu. Hamilton je bio prvi u boksu i tim Ferarija je pametno sprečio undercut, pozvao je Fetela na servis u sledećem krugu, obavili su munjevitu zamenu guma i Nemac je iz boksa izašao na vodeću poziciju, skoro 2 sekunde ispred Ferstapena.

"Prvi stint bio je veoma tesan, svega par sekundi je bilo između nas, ali tada su momci na servisu odradili sjajan posao na pit stopu. Nisam mogao da verujem da se zeleno (svetlo u boksu) upalilo tako brzo i naši rivali jednostavno nisu imali šanse."

Iako je Hamilton odmah obišao Ferstapena, nije uspeo da ugrozi vodećeg Fetela, jer je Nemac krajnje brzo doveo pneumatike na radnu temperaturu. Od tog trenutka, trka se svodila na menažment pneumatika. Razlika je konstantno rasla, 1 krugova pre kraja iznosila je 4s, dok je 5 krugova pre kraja bilo čak 7, da bi na kraju naraslo do skoro 11 sekundi.


Copyright: Formula1 | Twitter

"Drugi stint nam se sveo na čuvanje guma i nije bilo veće akcije. Ovo je sjajna pobeda za ceo tim i puni nade odlazimo u Moncu, gde se nadamo da će biti isto. Nastavićemo da se borimo da ostanemo na vrhu", izjavio je Fetel.

Sa druge strane garaže, potpuno drugačija situacija. Ne može se primeniti poslovica 'dok jednom ne smrkne drugom ne svane', jer na Kimijev peh Fetel nije imao uticaja. Međutim, baksuz je pratio Kimija od subote i tako se nastavilo na današnjoj trci.

Iako je startovao šesti, Kimi nije uspeo da održi priključak sa vodećima, da bi nakon izlaska krivine bio, ni kriv ni dužan, udaren od strane Rikarda. Znatna šteta je prouzrokovana u sudaru, što je Kimi i potvrdio odmah na radio vezi.

Pored bušenja zadnjeg desnog pneumatika, zbog čega se jedva dovukao do boksa i izgubio dosta vremena, došlo je i do oštećenja poda, što je prouzrokovalo gubitak sile prianjanja. Zbog svega toga, Kimijev servis se dosta produžio, jer su mehaničari tražili optimalnu konfiguraciju prednjeg spojlera.

Finac je iz boksa izašao sa tvrđom komponentom, što je značilo da može odvoziti trku sa samo jednim zaustavljanjem. Nada je međutim pala u vodu, jer je Kimi parkirao svoj bolid u krugu 9 i završio trku.


Copyright: Formula1 | Twitter

"Ne znam šta se desilo na startu, znam samo da me je nešto udarilo od nazad i odmah nakon toga, probušila mi se guma. Takođe, dosta štete sam imao i na donjem delu zadnjeg krila i podu bolida."

"U tim trenucima nisam mogao da idem brzo i DRS je bio otvoren sve vreme, bilo je teško kontrolisati auto na stazi. Tada sam video da je besmisleno nastavljati, šteta je bila prevelika i odlučili smo se da je vreme za garažu", dodao je Kimi.

Ovom pobedom prekinuta je 9 godina duga suša Ferarija na stazi Spa, jer je prethodnu pobedu izvojevao upravo Kimi, davne 2009. godine tokom prvog angažmana sa Ferarijem. Fetel je sa novih 25 bodova smanjio zaostatak za Hamiltonom na svega 17 bodova. Na listi konstruktora, Ferari kaska za Mercedesom za dodatnih 5 bodova zbog Kimijevog odustajanja.