Hamilton: Ferari prebrz za Mercedes u Belgiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 25.08.2018.


Hamilton: Ferari prebrz za Mercedes u Belgiji

©MercedesAMGF1

Mercedes nije imao očekivani vikend u Belgiji što se rezultata tiče. U mnogome tome je doprineo Ferari, odnosno Fetel koji je jednostavno bio brži od Hamiltona i već na pravcu Kemel nakon starta uspeo da prestigne Hamiltona. Ispostavilo se da je to bio ključni momenat trke jer je bilo pitanje sekundi kada će se proglasiti usporenje trke i izlazak vozila bezbednosti na stazu usled udesa Hilkenberga, Alonsa i Leklera nakon starta trke.

"Jednostavno su bili brži od nas. Nemam druge reči da opišem današnji ishod trke." rekao je Hamilton.

"11 sekundi je prilično velika razlika. Ne znam šta možemo uraditi po tom pitanju. Kada sam izašao iz prve krivine Fetel je bio na veoma malom rastojanju, imao je perfektnu poziciju, priimakao mi se kroz O ruž, i onda me pretekao na pravcu, nisam mogao ništa da učinim. Imao je odličan tempo, prošao je pored mene kao da nisam tu."

"Na restartu takođe je imao tempo, jednostavno nisam mogao ništa da učinim."

Hamilton se nada da Mercedes može popraviti tempo, naročito u sporim krivinama uz dodatno povećanje snage motora.

"Mislim da možemo da unapredimo naš prolazak kroz sporije krivine i da je to oblast u kojoj imamo najviše slabosti.", dodao je Hamilton.

Botas je nakon starta uspeo da se domogne pozicije 4 na kraju trke. Ograničenje štete bio je prevashodni cilj trke.

"Naš cilj danas bio je ograničenje štete i u tome smo uspeli. Nadao sam se potajno i šansi za podijum ali sam imao kontakt na startu u krivini 1 i oštećenje prednjeg krila. Nakon toga pozicija 4 bila je maksimum koji sam mogao da ostvarim nakon starta sa pozicije 17."

"Danas sam zaista uživao u trci, prestigao sam mnogo rivala. Omiljeni detalj mi je preticanje u krivini O ruž, bilo je zabavno. Nažalost nismo uspeli da odnesemo pobedu ali smo osvojili više bodova od Ferarija, to je pozitivna stvar. Bili smo prlilično jaki ovog vikenda, u kvalifikacijama i u trci. Napravili smo pomak po pitanju agregata, ali Ferari je i pored toga bio brži, moramo nastaviti da guramo napred.", rekao je Botas.

Botas je dobio kaznu od 5 sekundi na postignuto vreme trke zbog kolizije sa Sirokinom koju je izazvao na startu. Ipak, to nije dovelo do promene u postignutom rezultatu.