Fetel došao do pobede na VN Belgije


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 25.08.2018.


Fetel došao do pobede na VN Belgije

©FerrariF1

Krug za zagrevanje, bez opasnosti po kišu. Vreme nije najavljivalo da će uneti dozu drame u trku kao što je to bilo na jučerašnjim kvalifikacijama. Međutim, to nije sprečilo da prvi krug bude prepun uzbuđenja.


Copyright: Formula1 | Twitter

Vodećih 10 startovali su podjednako dobro i na kraju startno ciljnog pravca i ulaska u ukosnicu, zadržali su svoje pozicije. Sa druge strane, u drugom delu grida, došlo je do potpune destrukcije. Pred krivinu su redom išli Lekler, Alonso i Hulkenberg. Međutim, Nemac je kasno kočio, pri velikoj brzini zakucao se u zadnji deo Alonsovog bolida i lansirao ga u visinu.

Iako je Lekler bio ispred, od velike brzine, Alonsov bolid je sleteo direktno iznad mladog vozača iz Monaka, i u njemu izazvao potpuno čudo. Kako i ne, kada na trci ne očekujete da vam nešto padne na glavu kao klavir u crtanom filmu.

U tom trenutku, videli smo prvi put pravu moć Halo zaštitne komponente, koja je sprečila da Meklaren dođe u direktan kontakt sa Leklerovom glavom i time sprečila možda kobnu povredu.

Dok su krhotine letele na sve strane, na vrhu grida je krenula borba za vodeću poziciju. Fetel je koristio Hamiltonovu zavetrinu sve od izlaska iz ukosnice i Ou Ruž krivine, da bi ga veoma lako pretekao na Kemel krivini. Ovaj manevar i sam Hamilton je opisao rečima: "Pretekao me je kao da nisam tamo bio..."


Copyright: Formula1 | Twitter

Borbu je iskoristio i odlični Okon, koji je sve vreme držao priključak. Nakon Kemel krivine, pokušao je da izvrši napad na Fetela, ali se nije snašao najbolje na izlasku iz krivine, te je izgubio dva mesta, od Hamiltona i Pereza.

U to vreme, istaknute su i žute zastave zbog incidenta na startu, a takođe je na stazu izašao i sigurnosni auto. Epilog sudara, Alonso, Lekler i Hulkenberg su završili svoju trku, srećom ni jedan od njih nije bio povređen.

Deblji kraj izvukao je već baksuzni Raikonen, na koga je od nazad naleteo Rikardo, probušio mu zadnji desni pneumatik i oštetio pod bolida, dok je Rikardu stradalo i zadnje krilo. Oba vozača su se dugo zadržala u boksu. Kimiju su stavili srednje tvrde gume i podešavali prednje krilo zbog gubitka prianjanja nakon oštećenja poda. dok su Rikarda ubacili u garažu u pokušaju popravke zadnjeg krila. Međutim, oba vozača su se na kraju povukla iz trke, Kimi u krugu 9, a rikardo u krugu 31.

Na kraju četvrtog kruga, sigurnosni auto je ugasio rotacije i videli smo restart trke. Fetel je odlično povukao i već na kraju sledećeg kruga postavlja najbrže vreme i pravi razliku veću od sekunde, čime se obezbedio od DRS napada. Odličan restart imao je i Ferstapen, koji je nekoliko krivina kočio kasnije od Okona i u jednom trenutku ga obišao sa unutrašnje strane za poziciju 4.

Nakon restarta, svoj oporavak je video i Valteri Botas. Iako je startovao sa pozicije 17, odlično se snašao tokom sudara i izbegao oštećenje. U krugu 9 je već obišao Sainca za poziciju 12 i nastavio je da krči svoj put ka vrhu. Do kruga 30 stigao je do odličnog mesta broj 4. Tada je otišao u boks drugi put i sa mekom i bržom komponentom vratio se na poziciju 6.

Nastavio je dalje sa odličnim tempom, dva kruga kasnije postavio je rekord staze sa vremenom 1:46.286, da bi se u krugu 40 ponovo vratio na poziciju 4 nakon kraće borbe sa Perezom, gde je i završio trku.

Kod vodeće trojke nije bilo puno uzbuđenja u nastavku trke. Fetel je gradio sigurno vođstvo koje je svega par puta palo ispod 3 sekunde i nije bilo opasnosti po napad, dok je Ferstapen nakon kraće borbe sa Perezom u krugu 10 i osvajanja treće pozicije, malo više kaskao za drugoplasiranim Hamiltonom. Iako je Hamilton zaređao nekoliko brzih krugova, čak i postavio najbrže vreme na stazi u krugu 17, nije uspeo da smanji zaostatak.


Copyright: Formula1 | Twitter

Mercedes je pokušao da začini stvari promenom strategije i ranijim odlaskom u boks. Hamilton je po svoj set tvrdih pneumatika otišao u krugu 22 i izašao tik iza Ferstapena. Ferari je konačno imao spremnu pravu strategiju, odmah su odgovorili i u sledećem krugu pozvali Fetela. Nemac je na tvrdim gumama izašao sekund i po ispred Ferstapena i Hamiltona.

Kako su kod Britanca gume bile dosta svežije nego kod Maksa, na kraju pravca ga je obišao i krenuo u poteru za Fetelom, u pokušaju napada dok Nemac ne zagreje gume na radnu temperaturu. Međutim, Fetel se odlično snašao i ni jednom nije došao u situaciju da brani poziciju.

Na sredini karavana, lavinu boksova otvorili su Sainc i Grožan, koji su na servis otišli u krugu 23, a ubrzo su ih pratili i ostali vozači, što je začilo da su skoro svi na stazi sa sličnim strategijama i da neće biti više strateških bitaka.

Do kraja trke, sem povećavanja razlike, stanje nije bilo promenjeno. Sebastian Fetel je na oduševljenje publike došao do pobede na VN Belgije i vratio karmu u balans nakon peha sa prethodne trke iz Nemačke. Hamilton je drugi koji je video kariranu zastavu, i to sa preko 10 sekundi zaostatka za Fetelom, dok je Ferstapen na cilj stigao oko 22 sekunde kasnije.


Copyright: Formula1 | Twitter

Botas je imao odličan oporavak i sa dalekog 17. mesta stigao je do pozicije 4, dok su odlični bili i vozači Fors Indie, koji dugo nisu pokazali ovakav tempo i kompetentnost. Perez je trku završio peti, dok je okon šesti.

Hulkenberg je nakon trke na svoju adresu dobio kaznu za izazivanje haosa na startu. Na sledećoj trci kažnjen je sa -10 mesta na kvalifikacijama, i sa super licence mu je oduzeto 3 boda.

U Ferariju, ako izuzmemo baksuznog Raikonena, više razloga za slavlje. Fetelu je ovo 52. pobeda u nizu, sa kojom je na večnoj listi pobeda došao na mesto broj tri i time pretekao prosta Prosta. Ispred njega su samo Šumaher sa 91 pobedom i Hamilton sa 67.

Takođe, Ferari je konačno prekinuo sušni period na stazi Spa, koji traje skoro jednu deceniju. Pre Fetela, poslednja pobeda pripala je Raikonenu davne 2009. godine. Nakon današnje trke i letnje pauze, bitka za šampionat se zakuvava pošto razlika između dva pretendenta iznosi svega 17 poena.

Konačan plasman nakon trke:

Copyright: Formula1.com