Hamilton uz mnogo sreće do pobede


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 28.07.2018.


Hamilton uz mnogo sreće do pobede

©MercedesAMGF1

Uz sreću ali i prikazane performanse Hamilton je došao do nove pobede u Mađarskoj, dok je njegov najbliži rival Sebastijan Fetetl i pored kontakta sa Botasom uspeo da završi na drugom mestu. Raikonen u drugom Ferariju zauzeo je najniži stepenik na podijumu.

Uslovi na trci bili su kontrast onim u kvalifikacijama - sunčano sa temperaturom staze do 57 stepeni. Hamilton je poveo trku ispred Botasa i Fetela koji je prestigao klupskog kolegu Raikonena. Iza njih se pozicionirao Ferstapen koji je prestigao Gaslija iz Toro Rosa. Iza njih su bili Magnusen i Sajnc... Trku je prvi završio Šarl Lekler nakon kontakta sa bolidom Fors Indije pri startu, a nedugo za njim i Ferstapen koji je imao problema sa agregatom.

Rikardo nije imao dobar start čak je i izgubio poziciju ali je zatiom krenuo u proboj sve do pozicije 5 koju je imao do servisa.

Raikonen koji je ostao bez osveženja tokom trke prvi je od vodećih otišao na servisu 15 krugu, menjujući ultra meke za meke gume. Ostao je duže na servisu zbog čišćenja gume iz usisa sistema za hlađenje kočnica, što ga je koštalo pada sa pozicije 4 na poziciju 6.

Botas je otišao na servis u sledećem krugu kako bi "pokrio " Raikonenovu strategiju. Izašao je na stazu kao četvrti, a od Raikonena ga je neko vreme delio Magnusen. Fetel se tako našao na poziciji 2 sa 8,8 sekundi zaostatka za Hamiltonom.

Hamilton je otišao na servis u 26 krugu, montirajući meke gume, a Fetel koji je do Hamiltonovog servisa zaostajao 6,8 sekundi, preuzeo je vođstvo. Hamilton se vratio sa 13,5 sekundi zaostatka iza Fetela, praćen Botasom i Raikonenom. Rikardo se za to vreme probio do pozicije 5 nakon preticanja 9 rivala. On i Fetel do tada nisu odradili servis, startujući trku na mekim gumama.

Raikonen je otišao na drugi servis u 39 krugu jer je bio na strategiji sa dva servisa. Vratio se na poziciju 5. U sledećem krugu na servis je otišao Fetel. Problemi sa montažom prednje leve gume koštali su ga vremena, pa se vratio na poziciju 3, uz 11 sekundi zaostatka za Hamiltonom. Riakrdo je otišao na servis u 45 krugu, predavši tako poziciju 4 Raikonenu.

Treće i poslednje odustajanje dana bilo je od strane vozača Meklarena- Stofela Vandorna.

Niko od lidera nije otišao na servis ali je došlo do drame u 65 krugu kada je Fetel prestigao Botasa uz kontakt. Botasu je nastradalo krilo, dok je Fetel produžio bez većih posledica.

Oštečenje na Botasovom Mercedesu iskoristili su Raikonen i Rikardo pa je Finac morao da se zadovolji pozicijom 5 uz kaznu od 10 sekundi zbog kontakta sa Rikardom pri prvom napadu Australca.

Šesto mesto zauzeo je Pjer Gasli iz Toro Rosa, ispred Magnusena iz Hasa i Alonsa iz Meklarena koji je imao dug prvi stint na mekim gumama i uspeo, sa ovog puta dobrom strategijom osvoji bodove.

Prvih deset kompletiraju Karlos Sajnc iz Renoa i Roman Grožan u drugom bolidu Hasa.

Rezultati trke za Veliku nagradu Mađarske:

1 Luis Hamilton 1:37.16.427

2 Sebastijan Fetel Ferari 17.123s

3 Kimi Raikonen Ferari 20.101s

4 Danijel Rikardo Red Bul 46.419s

5 Valteri Botas Mercedes 50.000s

6 Pjer Gasli Toro Roso 73.273s

7 Kevin Magnusen Has 1 ktug

8 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

9 Karlos Sajnc Reno 1 krug

10 Roman Grožan Has 1 krug

11 Brendon Hartli Toro Roso 1 krug

12 Niko Hilkenberg Reno 1 krug

13 Esteban Okon Fors Indija 1 krug

14 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

15 Markus Erikson Zauber 2 kruga

16 Sergej Sirotkin Vilijams 2 kruga

17 Lens Strol Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili

Stofel Vandorn Meklaren menjač

Maks Ferstapen Red Bul MGU-K

Šarl Lekler Zauber kontakt u prvom krugu