Težak vikend za Meklaren u Nemačkoj


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 22.07.2018.


Težak vikend za Meklaren u Nemačkoj

©McLarenF1

Fernando Alonso je klasifikovan kao 16-i u trci za Veliku nagradu Nemačke nakon pogrešnog izbora guma u završnici trke. Alonso je pokušao da rizikuje montirajući na servisu gume za srednje mokru stazu nakon prvog naleta kiše, koi na njegovu nesreću nije potrajao. Pogrešna strategija i ponovni servis za gume za suvu stazu koštao ga je dosta vremena.

Kladili smo se na kišu i nakon prvih kapi odradili smo servis, montirajući gume za srednje vlažnu stazu, očekujući da će kiša da pojača u nardnim minutima. Ipak, kiša nije počela da pada jače, bio sam na gumama za mokro, morao na još jedan servis. Od tog ttenutka naša trka je kompromitovana i nisam imao šanse."

Kiša je počela na 20 krugova do kraja, a Alonso nije jedini koji je otišao na servis. Pored njega Gasli, Sajnc i Verstapen montirali su gume za srednje mokru stazu. Verstapen je uspeo da se povrati zbog ranije stečene prednosti, dok su ostali potonuli u plasmanu.

"Uslovi su bili otežani, nisam bio u bodovima, morali smo da pokušamo nešto. Nažalost odluka je bila pogrešna. Krajem trke tim me pozvao u boks da parkiram bolid, verovatno zbog nekih podataka koje su videli preko telemetrije.", dodao je Alonso.

Stofel Vnadorn je imao puno više problema u Nemačkoj. Još tokom slobodnih treninga drugi vozač Meklarena nije imao tempo, a tim nije mogao da otkrije razloge ni do početka trke, pa je morao da startuje iz poslednjih redova.

"Veoma čudna trka. imali smo užasan prvi deo trke, bio sam među poslednjima, kao i tokom većeg dela vikenda da kažem iskreno. Onda sam imao problemne sa motorom. Mislio sam da moram odustati, ali smo ipak uspeli da pronađemo podešavanja i ponovo uspostavimo normalan rad uz malo manje snage nego što je uobičajeno. Ipak, bili smo opet u trci. Kada je počela kiša doneli smo odluku da ne idem na servis što mi je donelo nekoliko pozicija. Pozicija 13 verovatno je najbolje što smo mogli izvući iz trke. Najbitnija stvar sada su promene na bolidu koje trebamo da odradimo i dosta stvari da ispitamo kako bi u Mađarskoj opet imao "normalan" bolid.", rekao je Vandorn.