Hamilton odneo pobedu u Nemačkoj


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 21.07.2018.


Hamilton odneo pobedu u Nemačkoj

©MercedesAMGF1

Najviše iz pljuska pred kraj trke izvukao je Luis Hamilton dok je Sebastijan Fetel otklizao u barijeru.

Trku je poveo Fetel ispred Botasa, Raikonena, Ferstapena i Magnusena. Hamiklton je startovao sa pozicije 14, dok je Rikardo startovao sa poslednje pozicije. Na kraju prvog kruga obadvojica su napredovala za po jednu poziciju ali je odmah potom Rikardo prijavio probleme sa gubitkom snage motora i odustao.

Na suvoj stazi Ferari je vodio trku do vremena za prvi servis, a Raikonen se probio na prvu poziciju ispred Fetela, Hamiltona, Botasa i Ferstapemna.

Fetel je u 39 krugu javio da mu se gume pregrevaju, kao i da gubi vreme iza Raikoenea, želeći tako da nagovesti timu da se postara da "skloni" Raikonena sa vodeće pozicije. Potom je Raikonen dobio poruku da ne zadržava Fetela, a potom kada je Raikonen prošao ispred uspoe je da napravi vreme kruga nešto malo preko 1m17s.

Na 8 minuta do kiše, Mercedes je pozvao u boks Hamiltona u 43 krugu, kada je zamenio meke gume za ultra meke. Vratio se na pšoziciju 5 sa 13s zaostatka za Verstapenom. Kiša je počela u sledećem krugu, najpre u krivini 6, a to je bio znak za pojedine timove da pozovu svoje vozače na servis po gume za srednje vlažnu stazu. Nekoliko minuta ksanije kiša je padala dosta slebbije pa se Ferstapen vrati na gume za suvo.

Potom se kiša opet vrtaila, ovog puta sa jačim intezitetom.

Hamilton je dobio informaciju da će kiša trajati okok 3 minuta. Lekler je u tim trenucima imao okretanje, kao i Perez, a Botas je uspeo da prestigne Raikonena za drugo mesto. Ali pravu dramu imao je Fetel u 52 krugu kada je izgubio kontrolu i otklizao u barijeru. Incident je imao za ishod upošljavanje vozila sigurnosti.

Nekoliko vozača se odlučilo na odlazak u boks, a Hamilton je preuzeo vođstvo ispred Botasa i Raikonena, Verstapena, Hilkenberga i Pereza.

Trka je restartovana u 58-om krugu. Botas je napao Hamiltona za vođstvo, ali nije bilo promene pozicija na zanimljivom restartu. Hamiltonov timski kolega je zatim dobio poruku da ostane iza timskog kolege, a istovremeno je počela slaba kiša opet da pada. Za poslednji krug najavljena je jača kiša ali je ipak trka završena bez većih problema u poretku Hamilon, Botas, Raikonen, Ferstapen.

Iza vodećih veliku borbu vodili su Hilkenberg iz Renoa, Grožan iz Hasa i Okon i Perez iz Fors Indije. Hilkneberg je izašao kao pobednik na poziciji 5 ispred Grožana koji je profitirao nakon što su vozači Fors indije odradili servis iza u vreme kada je vozilo sigurnosti bilo na stazi.

Prvih deset kompletiraju Erikson i Hartli, mada je kroz cilj kao deseti prošao Sajnc. Vozač Renoa je za vreme dok je vozilo bezbednosti bilo na stazi pretekao vozača Zaubera, pa je zbog toga kažnjen sa 10 sekundi na vreme trke, što ga je degradiralo na poziciju 12 u poretku. Njega je kroz dodato vreme "prestigao" i Magnusen iz Hasa.

Vandorn je trku završio na poziciji 13 nakon veoma teškog viknda za njega, na poziciji 14 je Hartli iz Toro Rosa, dok je Lekler na 15-i. Vozač Zaubera bio je u poziciji za bodove, sve do kiše i lošije strategije tima koja ga je bacila na začelje. 

Poslednji od vozača koji je u plasmanu je Alonso. Španac je krug pre  kraja otišao u boks i parkirao svoj Meklaren, uvidevši da posle loše odluke i prerane montaže guma za kišne uslove, koja ga je koštala boljeg plasmana, nema šta da izgubi, a ni da dobije.

 

Plasman trke za Veliku nagradu Nemačke:

1 Luis Hamilton Mercedes

2 Valteri Botas Mercedes 4.535s

3 Kimi Raikonen Ferari 6.732s

4 Maks Ferstapen Red Bul 7.654s

5 Niko Hilkenberg Reno 26.609s

6 Roman Grožan Has 28.871s

7 Serhio Perez Fors Indija 30.556s

8 Esteban Okon Fors Indija 31.750s

9 Markus Erikson Zauber 32.362s

10 Brendon Hartli Toro Roso 34.197s

11 Kevin Magnusen Has 34.919s

12 Karlos Sajnc Reno 43.069s

13 Stofel Vandorn Meklaren 46.617s

14 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

15 Šarl Lekler Zauber 1 krug

16 Fernando Alonso Meklaren 2 kruga

Trku nisu završili:

Lens Strol Vilijams

Sergej Sirotkin Vilijams

Sebastijan Vetel Ferari udes

Danijel Rikardo Red Bul motor