Sebastijan Fetel najbrži na Hokenhajmu!


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 20.07.2018.


Sebastijan Fetel najbrži na Hokenhajmu!

©FerrariF1

Pred nama su bile vrlo zanimljive kvalifikacije sa nekim neočekivanim događajima, da bi kao pobednik dana izašao Sebastijan Fetel. On je na domaćoj stazi lako došao do najbržeg vremena i pol pozicije, pri tom je postavio i rekord staze sa vremenom od 1:11.212 sekundi. Botas je drugi, sa nekoliko desetinki zaostatka, dok su u drugom startnom redu Kimi i Ferstapen.

Q1
Nakon obilnih pljuskova koji su pratili treći slobodan trening, vreme se razvedrilo i sijalo je sunce na početku prve runde kvalifikacija. Staza nije uspela da se osuši cela, na nekim delovima je bilo stajaće vode što je komplikovalo stvari vozačima.

Prvi su na stazu izašli "najmlađi", Sirotkin, Lekler i Strol. Grožan je postavio najbrže vreme i držao ga je dok vodeća tri tima nisu izašla na stazu, da bi tada preuzeo Kimi. Veliki problemi nastavljeni su za tim iz Vokinga, nakon što su mehaničari Meklarena javili Vandornu da ima problem sa menjačem, što je značilo kraj njegovih kvalifikacija. Perspektivni vozač ima mnogo pehova ove godine, koju mu poprilično drmaju poziciju u Meklarenu, pošto ni jednom do sada nije pobedio timskog kolegu, koji se svih 11 puta plasirao bolje na kvalifikacijama.

Međutim, najveći šok desio se na samom kraju prve runde. Hamilton je bio u svom brzom krugu, prošao je startno ciljni pravac i na ulasku u prvu krivinu izleteo je sa staze. U pokušaju da se vrati prešao je preko visokih ivičnjaka, bolid mu je odskočio i tada je došlo do kvara na hidraulici i menjaču. Iako je bio besan i razočaran, Hamilton je pokušao da odgura bolid niz stazu do ulaska u boks kako bi mogao da nastavi kvalifikacije, međutim, rastojanje je bilo preveliko i morao je da odustane. Iako je postavio vreme dovoljno za Q2, njegova greška i izletanje sa staze koštali su ga borbe za pol poziciju.

Na kraju prve runde, najbrži su bili vozači Ferarija, Botas je bio treći dok je odlični Grožan iznenadio sa četvrtim mestom i pokazao da navijači i tim još nisu videli sve za ovu sezonu. Kvalifikacije su završili Okon, Gasli, Hartli, Strol i Vandorn.

Q2
Grožan i Magnusen prvi na stazi, u pokušaju da iskoriste čistinu za najbolje vreme. Prvi od vodećih postavlja vreme Botas. Markus Erikson je izleteo sa staze, ali srećom, auto je ostao upaljen i uspeo je da se vrati na stazu i nastavi kvalifikacije. Vozači Ferarija ne uspevaju da poprave vreme koje je postavio Botas, Kimi je sporiji 0.184s dok je Fetel 0.350s. Zanimljivo je da se Ferstapen trenutno nalazi na stazi sa mekim gumama, verovatno kako bi tokom prvog stinta trke pokušao sa drugačijom strategijom.

U nastavku, videli smo izletanje Markusa Eriksona sa staze. Iako je završio u šljunku, Šveđanin je uspeo da sačuva motor od gašenja, i uspeo je da se vrati na stazu i nastavi kvalifikacije. Međutim, upravo zbog izletanja i povratka, on je sa sobom na asvalt vratio i veću količinu šljunka, zbog koje je sesija morala da bude prekinuta na 7 minuta pre kraja.


Copyright: Formula1

Nakon što su redari očistili stazu, kvalifikacije su restartovane. Prvi je na stazi Erikson, koji se nalazi na poziciji 12 bez postavljenog vremena i zoni eliminacije, ultrameke gume. Na stazi takođe i Ferstapen, na istoj komponenti. Rikardo je odustao od daljih kvalifikacija zbog čuvanja pneumatika za trku. Erikson uspeva da popravi vreme dovoljno za poziciju 10. Trenutno su na stazi Hulkenberg, Perez, Lekler, Ferstapen, Erikson, Alonso, Sainc i Sirotkin.


Copyright: Formula1

Ferstapen popravlja vreme i dolazi na mesto 2 iza Botasa za svega 3 stotinke. Lekler se izborio za odlično 8 mesto, a takođe su iznenadili Grožan i Magnusen koji su se nalazili odmah iza Kimija na petom i šestom mestu.

Nakon Q2 ispadaju Alonso, Sirotkin i Erikson. Hamilton i Rikardo nisu postavili vreme, iako su na papiru prošli u Q2.

Q3
Raikonen je prvi postavio vreme u Q3 i bio je najbrži, ali vrlo kratko. Fetel u prvom brzom krugu uspeva da popravi vreme timskog kolege i postavi novi rekord staze od 1:11.539 s. Prate ga Botas, Kimi i Ferstapen manje od sekunde, dok zaostatak više od jedne sekunde dopunjuju Grožan, Hulkenberg, Magnusen, Lekler, Sainc i Perez.

U drugom stintu, Botas je davao znake borbe jer je prvi sektor vozio sa potpuno istim vremenom kao i Fetel, međutim on nije uspeo da nastavi tim tempom i morao je da se zadovolji istom pozicijom. Za razliku od njega, Fetel leti u svom poslednjem brzom krugu i postavlja novi rekord staze sa 1:11.212 sekundi, što ga je zacementiralo na pol poziciji na opšte oduševljenje celog i brojnog auditorijuma. Od ostalih vozača poziciju su popravili samo Magnusen, koji će startovati sa mesta 5 ispred timskog kolege, i Sainc, koji startuje na mestu 8.

Konačan plasman:


Copyright: Formula1