Alfa Romeo - od sjaja do katastrofe


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 07.07.2018.


Alfa Romeo - od sjaja do katastrofe

©SauberF1Team

Tim Zaubera je ovom trkačkom vikendu prišao sa puno samopouzdanja oko borbe za bodove. Nije im bilo šta zameriti, ako se uzmu u obzir timski rezultat iz Austrije, kao i odlične i konzistentne vožnje kod Leklera. Start trke je za oba vozača bio dobar. Lekler je krenuo sa mesta 9 a Erikson sa pozicije 15, obojica su pokazivala snažan tempo i polako su osvajali pozicije.

Međutim do preokreta je došlo nakon 18. kruga, kada je Lekler otišao na zamenu pneumatika i prelazak sa meke na tvrđu komponentu. Tokom pit stopa došlo je do kvara na bolidu, i perspektivni vozač je morao da se parkira na šljunak čim je izašao na stazu. Pretpostavlja se da je problem bio sa zadnjim desnim točkom, odnosno njegovom montažom.


Copyright: Formula1.com

"Žao nam je što sam morao da se povučem iz trke. Start je bio uzbudljiv i uspeo sam da dođem do nekoliko mesta tokom prvih nekoliko krugova. Auto je bio dobar, tempo konkurentan i sve je teklo glatko".

"Međutim, imali smo problem tokom pit stopa i morao sam odmah da se povučem. Tim je bio neverovatan u boksu od početka sezone. Kada gurate do krajnjih limita, ovakve stvari se dešavaju i to je deo trkanja. Vrlo sam ponosan na svoj tim. Idemo dalje i svi pozitivno idemo u susret trkama koje nam predstoje", izjavio je Lekler.


Copyright: Formula1.com

Za Markusa Eriksona, bio je problem druge vrste. Slično kao i timski kolega, imao je odličan tempo. U krugu 24, meke gume zamenio je za tvrđe i nastavio sa dobrom vožnjom.

Međutim, u krugu 32 i ulasku u prvu krivinu, DRS na njegovom bolidu je ostao otvoren, što je izazvalo gubitak kontrole i stravičan udarac u levu barijeru pored staze. Srećom, Šveđanin je iz bolida izašao nepovređen.

"Razočaran sam što nisam završio trku. Išlo je veoma dobro, pratili smo strategiju i prvi stint je bio odličan. Zatim, drugi stint je takođe počeo dobro i očekivali smo podizanje tempa."

"Međutim, morao sam da se povučem nakon sudara u krivini 1. DRS je ostao otvoren nakon pravca i izgubio sam kontrolu. Pozitivna stvar je što smo napravili dalji pomak i jedva čekamo narednu trku za dve nedelje", dodao je Erikson.

Uprkos razočaranju, u timu Alfa Romeo Zaubera postoje pozitivne vibracije oko sledeće trke, nakon značajnog napretka koji se postavlja iz trke u trku.