Hamilton za dlaku do pol pozicije


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 06.07.2018.


Hamilton za dlaku do pol pozicije

©MercedesAMGF1

Uprkos reputaciji koju staza u Britaniji godinama ima, vreme je potpuno suvo uz veliku temperaturu staze, koja je danas iznosila čitavih 51 °C. Ovi uslovi obezbedili su nam vrlo dinamične treninge sa dosta incidenata, između kojih je najgori onaj kod Brendona Hartlija, koji nije mogao da učestvuje na kvalifikacijama zbog velike štete na bolidu.

Kao i treninzi, kvalifkacije su bile krajnje zanimljive, sa nekoliko incidenata, kao i preokreta i (ne)očekivanog završetka. Hamilton je u svom poslednjem brzom krugu uspeo da nadmaši Sebastiana Fetela, koji je do tada bio na sigurnom prvom mestu, sa razlikom od svega 44 ms.

Drugi startni red dele Finci, Kimi i Botas. Iza njih će startovati Ferstapen i Rikardo, gde vidimo da Maks nastavlja tradiciju boljeg startnog vremena od svog timskog kolege. Četvrti startni red je pripao vozačima Hasa, Magnusenu i Grožanu, koje dugo vremena nismo videli gornjoj polovini. Pretposlednje mesto pripalo je odličnom Lekleru a deseti je Okon.

Tok kvalifikacija

Q1

Kao i obično, na stazi su prvi vozači iz donjeg dela karavana. Pjer Gasli bio je prvi koji se javio sa problemima, nakon što je osetio jake vibracije u bolidu. Posle samo nekoliko minuta Q1, Lens Strol imao je incident i videli smo isticanje crvene zastave. On je izleteo u krivini broj 6, zvanoj Bruklends, i završio je u pesku. Da nije bilo malo posla, potvrđuje zaustavljanje kvalifikacija od skoro 10 minuta kako bi se obezbedili bezbedni uslovi za nastavak.

Nakon restarta, Fetel beleži najbrža vremena, uprkos vratnim problemima koje je imao krajem trećeg treninga. Ubrzo se slična situacija desila i sa drugim Vilijamsovim bolidom. Sergej Sirotkin je izleteo sa staze na ulasku u Stouv krivini i uprkos okretanju po šljunku, Rus je uspeo da zadrži upaljen motor i bez pomoći se vratio na stazu i ušao u boks. U isto vreme, iz FIA-e dobijamo obaveštenje da je Rus pod istragom jer nije ušao u boks na vreme tokom crven zastave.

U međuvremenu, Kimi postavlja najbrže vreme, dok ga sledi odlični Lekler, koji je veoma konkurentan na današnjim kvalifikacijama. Fetel je ubzo imao spreman odgovor i postavlja najbrže vreme, dok iza njega dolaze Hamilton i Botas.

Meklareni su 5 minuta pre kraja bili u vrlo nezgodnoj poziciji, jer su se nalazili na pozicijama 16 i 17. Međutim u poslednjim trenucima Q1, Alonso je popravio svoje vreme, dok njegov timski kolega nije imao toliko sreće. Neočekivan rezultat je stigao i od Sainca, koji nije uspeo da prođe u Q2. Sa druge strane, Lekler je postavio sjajno vreme, Q1 završava na poziciji 6 i svega 1.6 sekundi iza vodećeg Fetela.

Nakon Q1, napuštaju nas Sainc, Vandorn, Sirotkin, Stroll i Hartli.

Q2

Na početku druge sesije, vidimo zanimljivu situaciju kod Mercedesa, jer je Botas na stazu izašao sa srednjoj a Hamilton na mekoj komponenti. Međutim, Britanac je svoj brzi krug odmah napustio, zbog greške na stazi. Botas postavlja novi rekord staze, dok odmah odgovara Fetel i popravlja rekord sa vremenom 1:26.413s.

Rekord nije dugo trajao, jer ga je ubrzo srušio Hamilton u drugom pokušaju. Trenutno je četvrti bio Raikonen, i njih je delilo svega 3 deseta dela sekunde. U ovim momentima, u Red Bulu su postali svesni svoje pozicije i nedostatka tempa za borbu oko pol pozicije. U kratkoj izjavi to je prokomentarisao i Kristijan Horner i dodao kako će da se od sada fokusiraju na sutrašnju trku, gde se očekuje velika degradacija pneumatika, mahom zbog neočekivane temperature staze.

Nakon Q2 eliminisani su Hulkenberg, Perez, Alonso, Gasli i Erikson. Još jednom je Lekler izazvao oduševljenje kod celog auditorijuma, jer se sa vrlo dobrim vremenom kvalifikovao u sledeću rundu.

Q3

Na otvaranju ove runde, Hamilton najavljuje borbu do kraja, sa trenutno najbržim vremenom, ispred Botasa i Raikonena. Međutim, Fetel je bio nezaustavljiv i postavlja novi rekord staze sa 1:25.993s čime je bio prvi vozač koji je probio granicu od 1:26 sekundi. U prvom stintu, Red Bulovi nisu pokazivali skoro nikakve znake života i snage. Sa vodećim Ferarijem kasnili su za više od 3 desetinke. Povrh svega, Rikardo je javio da ima probleme sa DRS sistemom, zbog čega nije mogao da ga koristi u brzim krugovima.

Zanimljivo je da su se oba vozača Hasa, kao i Lekler odlučili za svega jedan brzi krug i time je njihov angažman u Q3 bio završen.

Drugi i poslednji stint otvorio je Kevin Magnusen, koji je uspeo da malo popravi svoje vreme, što mu je donelo poziciju 7. Međutim, fokus je u ovim trenucima bio na borbi za pol poziciju, koja je najavila svoju eskalaciju kroz tri runde.

Na veliku radost domaće publike, Hamilton je u poslednjem brzom krugu uspeo da za dlaku nadmaši Fetela i sa 44ms prednosti dođe do pol pozicije. Fetel nije uspeo da popravi svoje vreme, tako da je morao da se zadovolji sa pozicijom dva. Sa druge strane, Ledeni uspeva da popravi svoje vreme, i pozicionira se na poziciju 3 ispred Botasa.


Copyright: Formula1.com