Dvostruko odustajanje za Mercedes


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.06.2018.


Dvostruko odustajanje za Mercedes

©MercedesAMGF1

Posledenje dvostruko odustjanje Mercedesa usled otkaza mašine seže daleko u istoriju Formule 1, na Veliku nagradu Italije iz 1955. godine, kada su oba vozača odustala usled tehničkih problema. To se dogodilo i danas na Velikoj nagradi Austrije 1.7. 2018. godine. Od potencijalne dvostruke pobede trka je završena dvostrukim odustajanjem za Botasa i Hamiltona zbog problema sa hidrulikom i motorom.

Hidraulika na botosovom menjaču otkazala je u početnoj fazi trke. Finac je izgubio pol poziciju na startu, pao na poziciju 4, a li je uspeo da prestigne Ferstapena i Raikonena, pozicionira se iza Hamiltona i bori se za eventualnu pobedu sa timskim kolegom. Ipak, sve njegove ambicije srušene su u 14 krugu.

"Sreća koju imam ove godine sada liči na lošu šalu. Start nije bio idealan. Proklizao sam, bilo je manje prijanjanja od očekivanog, tako da sam izgubio nekoliko pozicija. U trećoj krivini sam povratio dve pozicije i vratio se na drugo mesto. Nakon toga imao sam dobar osećaj, bolid je dobro funkcionisao, međutim, iznenenada je došlo do pada hidrauličkog pritiska. Ništa nisam mogao da učinim kako bi sprečio odustajanje. Moramo ispitati uzroke današnjih problema ali sam siguran da ćemo se oporaviti od ovog rezultata. danas nas nije htelo - ali biće bolje drugi put.", rekao je Botas.

Slično iskustvo imao je i hamilton. nakon loših strateških odluka i kasnog odlaska na servis, pao je u plasmanu na poziciju 5. Potom se nakon odustajanja Rikarda vratio na poziciju 4, ali je u 64 krugu završio trku usled problema sa motorom.

"Ovo je definitivno najgori vikend koga se sećam tokom dugog perioda. Svi u timu danas osećaju bol, ali moramo izvući i pozitivne stvari iz ovog vikenda. Bolid je bio dobar tokom čitavog vikenda, bili smo najbrži, a imali smo i odličnu pouzdanost tokom niza godina. Bolno je koliko jeste ali moramo da prihvatimo i loše uz dobro. Imam poverenje u tim i siguran sam da ćemo uspeti da se vrastimo već na sledećoj trci. Ne smemo da gubimo bodove, tako da ćemo morati da nađemo metod za pouzdanost u nastavku. Radićemoa, analizirati sve i pokušati da se vratimo jači.", rekao je Hamilton.