Ferstapen pobednik domaće trke za Red Bul


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 30.06.2018.


Ferstapen pobednik domaće trke za Red Bul

©RedBullRacing

Maks Ferstapen i Red Bul iskoristili su odustajanje Valterija Botasa i usporenje trke virtuelnim vozilom sigurnosti za servis i pobedu ispred vozača Ferarija.

Trku su poveli Botas Hamilton i Raikonen koji se umetnuo među vozače Mercedesa izbivši na drugo mesto u prvoj krivini dok je Botas pao na poziciju četiri iza Ferstpena. U krivini 3 Raikonen je otišao preširoko pa su ga prestigli Ferstapen i Botas, da bi Botas potom uspeo da obiđe Ferstapena i vrati se na poziciju dva, iza Hamiltona. Na poziciji pet bio je u tim trenucima Rikardo, praćen Grožanom, Fetelom.

Iza njih Stofel Vandorn je nakon kontakta sa Gaslijem morao po novo prednje krilo, a nakon servisa koji je trajao prilično dugo, vratio se na začelje iza klupskog kolege Alonsa koji je startovao iz boksa. Lekler je takođe imao probleme na strtu i nakon izletanja pao na pretposlednju poziciju.

Nakon uzbudljivog starta trka je ušla u mirniju fazu, a Hamilton je gradio prednost nad Botasom.

Hilekneberg je u krugu 7 prvi od vozača morao da odustane. Javio je timu gubitak snage da bi nekoliko sekundi kasnije iz motora Renoa RS18 pokuljao dim. Nekoliko krugova kasnije i Botasov Mercedes W09 je otkazao zbog gubitka pritiska hidraulike.

Bili su to odlučujući trenuci trke. Red Bul je pozvao svoje vozače na servis, isto je učinio i Ferari, dok je Hamilton ostao na stazi.

Hamilton je otišao na servis u 25 krugu, a Ferstapen je preuzeo vođstvo, praćen Rikardom koji je uspeo da prestigne Raikonenom. Vozač Mercedesa vratio se na poziciju 4 ispred Fetela.

Rikardo je otišao ponove meke gume u krugu 39, a Fetel je u međuvremenu uspeo da prestigne Hamiltona.

Poredak u 41 krugu bio je - Verstapen, Raikonen, Fetel, Hamilton, Rikardo, Grožan, koji upravo tada otiša na servis. Promena nije bilo u narednih desetak krugova.

U 54 krugu Rikardo je prijavio probleme sa menjačem i morao da odustane, što i nije baš prigodan rođendanski "poklon". Nedugo zatim i Brendon Hartli iz Toro Rosa je parkirao svoj bolid.

Hamilton je u 64 krugu takođe odustao, što je prvo dvostruko odustajanje za tim zbog mehaničkog kvara još od 1955. godine, a ujedno je prekinut niz od 33 trke u bodovima za Hamiltona.

Verstapen je mirno priveo trku kraju, mada su ga Raikonen i Fetel sustizali, dok su na pozicijama 4 i 5 Grožan i Magnusen iz Hasa. Solidan rezultat za tim u njihovoj 50. F1 trci.

Okon i Perez su zauzeli pozicije 6 i 7 zabeleživši takođe solidan rezultat za Fors Indiju kojoj je ovo bio 200. nastup u Formuli 1.

Na pozicije 8 je Meklarenov Feranado ALonso, koji je i pored starta iz boksa stigo do bodova nakon tri trke bez plasmana koji donosi bodove.

Pozicije 9 i 10 zauzeli su Lekler i Erikson donevši nove bodove Zauberu.

Rezultati Velike nagrade Austrije:

1 Maks Verstapen Red Bul

2 Kimi Raikonen Ferari 1.504s

3 Sebastijan Fetel Ferari 3.181s

4 Roman Grožan Has 1 krug

5 Kevin Magnusen Has 1 krug

6 Esteban Okon 5 Fors Indija 1 krug

7 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

8 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

9 Šarl Lekler Zauber 1 krug

10 Markus Erikson Zauber 1 krug

11 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

12 Karlos Sajnc Reno 1 krug

13 Lens Strol Vilijams 2 kruga

14 Sergej Sirotkin Vilijams 2 kruga

15 Stofel Vandorn Meklaren 6 krugova

Trku nisu završili:

Luis Hamilton Mercedes motor

Brendon Hartli Toro Roso hidraulika

Danijel Rikardo Red Bul menjač

Valteri Botas Mercedes hidraulika

Niko Hilkenberg Reno motor