Alonso osvojio Le Man na debiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 16.06.2018.


Alonso osvojio Le Man na debiju

©McLarenF1

Direktor Tojotinog tima Rob Laupen izjavio je da je dvostuki prvak Formule 1 bio izuzetan na debiju i svojim učešćem pomogao Tojoti da konačno dođe do pobede na ovoj prestižnoj trci.

Vozač Meklarena koji se takmiči za Tojotu u Svetskom šampoionatu izdržljivosti, pomogao je posadi da nadoknadi izgubljeno vreme usled kazne za prekoračenje brzine u sporoj zoni sa četiri brza stinta tokom noći. Tako je Tojota TS050 sa brojem 8 povratila vođstvo i vratila se ispred sestrinskog bolida  odnevši pobedu uz krug prednosti.

"Bez svih šest vozača ovaj uspeh ne bi bio moguć. Uzimajući u obzir da je debitant, Fernando je bio izuzetan, posebno u noćnoj fazi trke."

Sebastijan Buemi i Kazuki Nakadžima su naravno doprineli svojim učešćem takođe. Nažalost Entoni Dejvidson nije više deo tima, ali se i njemu zahvaljujemo."

"To je ono što sport čini lepim, imate nekoga ko se priključi timu sa velikim talentom, ko je sposoban za ovakve stvari i lako se uklapa u tim. O tome sanjate kao šef tima.", rekao je Laupen.

Nakadžima skinuo maler iz 2016-e

Nakadžima je 2016. godine vodio trku, da bi 2 kruga do kraja imao kvar i mora da odustane. Pobedom je osetio veliko olakšanje.

"Konačno! To je prava reč. Imamo loše isustvo iz 2014. i 2016. godine, tako da smo bili fokusirani sve do karirane zastave i nekako smo ovog puta uspeli."

"Veliki trud svih u timu uključujući posadu auta sa brojem 7. Mislim da su i oni zaslužili da osvoje trku, vukli smo jedni druge, tako da je ovo veliki rezultat za tim."

"Sebastijan (Buemi) je odradio fantastičan posao, a Fernando (Alonso) je tokom noći bio neverovatan, presrećan sam što vozim sa njima.", rekao je Nakadžima.

Buemi je izjavio da su završnim momenti trke trajali kao sati

"Ne mogu da opišem osećaj. Ako se prisetimo 2016-e i poslednjih krugova kada je auto stao zbog problema sa motorom, Kazuki je opet vozio zavšnicu, osećao sam napetost."

"Bilo je dosta emocija, kada sam video da auto prelazi liniju cilja nisam mogao da verujem. Bilo je teško, nikada tako nešto nisam doživeo, minuti su bili kao sati. Sve je trajalo dugo."

"U mislima mi je bilo da se svašta može dogoditi i u poslednjem krugu, nisam verovao u pobedu sve dok nije prošao kroz cilj.", rekao je Buemi.