Veliki uspeh za Fetela i Ferari, Kimi razočaran


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.06.2018.


Veliki uspeh za Fetela i Ferari, Kimi razočaran

©FerrariF1

Veliki vikend za Ferari i Fetela pogotovo, nema sumnje, pa da krenemo redom. Loši treninzi i nezadovoljstvo tempom otvorili su kanadski vikend, da bi ubrzo bili zamenjeni srećom nakon subotnjih kvalifikacija, kada je Fetel osvojio pol poziciju uz neprikosnoveni rekord staze Žil Vilnejev u Montrealu. Danas je sve to krunisano maestralnom pobedom četvorostrukog šampiona, što ga je vratilo na prvo mesto u šampionatu. U trci bez greške, on je vodio od početka do kraja i mirno trku priveo kraju, uz 6 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Botasa.

Nakon današnje pobede, Fetel ih ima 50 u karijeri. Da uspeh bude još veći, ovom pobedom završen je 14 godina dug post Ferarija na stazi u Montrealu, koju je posledni put zabeležio Šumaher davne 2004. godine. Uz sve to, Tifozi proslavljaju još jedan jubilej, pre 40 godina, pobedu je odneo Žil Vilnejev, bivši vozač Ferarija po kome staza ponosno nosi ime.


Copyright: Formula1.com

Kako smo već naveli, Seb je odlično krenuo sa pol pozicije, dok je Kimi krenuo u napad na Hamiltona, ali je morao da prikoči i time je izgubio jednu poziciju. Nakon sudara, Fetel je nastavio da pravi razliku i u tim krugovima bio je jedini koji je vozio ispod 1:16.000, što je propratio porukom da su mu gume u redu.

Strategija oba Ferarijeva vozača bila je bazirana na jednom zaustavljanju i montiranu super meke komponente, koja je trebala da ih dovede do karirane zastave. Kimi je u prvom stintu imao konzistentan tempo, dok se Fetel privremeno zaglavio iza vozača koje obilazi za ceo krug. Nakon što je imao čistu stazu, to je krunisao najbržim vremenom u krugu 29.

Kimi je takođe pojačao tempo krajem prvog stinta u nadi da će kroz boks uspeti da obiđe Hamiltona. Na servis je ušao u krugu 33 i ova zamisao je bila blizu ostvarenja, ali je izašao tik iza Hamiltona. Nakon toga, izgubio je vreme obilaskom sporijeg Sirotkina. Finac je u jednom trenutku napravio najbrže vreme, ali nije uspeo da sustigne Britanca i trku je završio na istoj poziciji, broj 6. 

Nakon kruga 37 u kome je Botas zamenio svoje pneumatike, inženjeri su pozvali Fetela na zamenu guma i nakon izlaska, Fetel je imao oko 6 sekundi prednosti, što je ostalo do kraja trke.


Copyright: FerrariF1

"Današnja pobeda nije bila laka, nikad nije laka", izjavio je Nemac. "Današnja je izuzetno važna, kako za Tifoze tako i za ceo tim, njima je i posvećujem, mislim da su kanadski Tifozi predugo čekali ovaj dan. Pre 40 godina Žil je odneo pobedu, pre 14 godina to je ponovio Šumaher i o tome sam mislio ceo dan. Neverovatno sam ponosan što sam deo te priče, Ferari je živ, osvajamo trke, korak po korak i nadam se da će tako ostati u budućnosti."

"Na startu sam pokušavao da napravim sigurno odstojanje, bio sam zadovoljan postignutim i onda je izašao sigurnosni auto na stazu pa sam morao sve iz početka. Nakon boksa, desilo se nešto, ne znam tačno šta, ali sam morao da promenim dosta stvari na volanu. U jednom trenutku sam pitao 'Okej, kada mogu opet da krenem da vozim?' Očigledno su inženjeri nešto podešavali."

"Tokom poslednih 10 krugova molio sam se da se na autu ne pojavi kvar do kraja. Poenu su uvek bitni, ali danas je pobeda ipak najbitnija, i to ne samo po pitanju šampionata, današnji dan nosi mnogo veću težinu."

Fetel nije štedeo reči hvale na račun svog bolida SF71H, naročito nakon nadogradnje pogonske jedinice, što je i pomenuo nakon trke. Takođe, interesantna stvar se desila u pretposlednjem krugu trke i sada već poznatom gafu, kada je gospođa zaviorila kariranu zastavu krug ranije. Tada se Fetel svom timu obratio šaljivom porukom: "Recite im da ne mašu zastavom još uvek, nismo gotovi", što je njegov inženjer takođe duhovito prokomentarisao.

Kimijeva izjava nakon trke, standardno hladna, fokusirala se na loš rezultat kvalifikacija. Takođe, za Finca, trka je bila dosadna sa malom šansom za preticanje.

"Jučerašnja greška sa kvalifikacija nam je donela loše startno mesto i koštala nas je boljeg rezultata u trci. Ovde je preticane veoma teško, pokušao sam da obiđem Hamiltona nakon boksa ali nije uspelo. Nakon toga, bilo mi je još teže da mu se približim i aktiviram DRS."

"Iznenadilo me je, jer na ovoj trci čovek očekuje da vidi preticanja i borbe, a dobili smo sličnu priču kao u Monaku. Trka je bila dosadna i bez puno događaja. Odlučili smo da malo produžimo prvi stint i mislim da nas nije koštala pozicija. To nam je zapravo bila jedina opcija danas", rekao je Kimi.


Copyright: FerrariF1

Nakon trke, Fetel se vratio na vodeću poziciju u šampionatu sa 121 bodom, jednim više od Hamiltona, dok je Kimijevih osvojenih 8 dovoljno za poziciju 5 i ukupno 68 bodova. Ferari se na tabeli konstruktora približio vodećem Mercedesu sa razlikom od 17 bodova.