Sebastian Fetel pobednik Kanade


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 09.06.2018.


Sebastian Fetel pobednik Kanade

©Formula1.com

VN Kanade sunčan dan u Montrealu, bez najave padavina. Sam start trke prošao je čisto, bez udesa i kontakata. Sebastian Fetel je krenuo odlično i bez dileme zadržao prvu poziciju. Međutim, iza njega, vodila se velika borba između Botasa i Ferstapena za drugu poziciju, kroz nekoliko krivina vozači su išli točak uz točak, ali je Finac na kraju zadržao svoje startno mesto. Iza njih, još je Rikardo uspeo da obiđe Kimija za poziciju 5.

Nakon mirnog starta, došlo je do promene, kada smo videli veliki udes već u petoj krivini. Bolid Lansa Strola je proklizao na ulasku u krivinu usled „oversteer-a“, prislonio se uz Hartlijev Toro Roso i zabio ga uza zid sa leve strane. Hartli je imao stravičan sudar jer mu nije ostalo mesta, odbio se od zida i ponovo udario u Strola, da bi oba bolida otklizala ukoso preko staze u desnu stranu. Na stazu je odmah izašlo sigurnosno vozilo. Vandorn je iskoristio zbrku na stazi i otišao je u boks kako bi pokušao da popravi poziciju sa kvalifikacija.


Copyright: Formula1.com

Sigurnosni auto je na kraju kruga 4 izašao sa staze i trka je restartovana. Odmah nakon toga, na startno ciljnom pravcu, došlo je do kontakta Sainca i Pereza, gde su se dva vozača dodirnula zadnjim pneumaticima. Usled ovoga, Perez je izleteo sa staze, prešao preko trave, okrenuo se i ponovo dijagonalno prešao preko staze, srećom, bez ijednog kontakta sa ostalim vozačima koji su projurili pored njega. Ovaj incident je na kratko bio pod istragom, međutim protumačen je kao trkački incident bez kazni.


Copyright: Formula1.com

U nastavku trke, mogli smo da vidimo najviše borbi u sredini karavana, i to između Okona i Hulkenberga, Leklera i Alonsa, kao i Magnusena i Gaslija. Prvi redovni odlasci u boks krenuli su u krugu 10, kada je Perez stavio super soft u pokušaju da na njima ostane do kraja trke, iako su iz Pirelija prognozirali životni vek od 50 krugova. Nakon njega u boks odlazi Okon.

Da ultra meki pneumatici nisu za bacanje, pokazao je Fetel postavivši najbrže vreme u krugu 12. Nakon toga, nastavio je da ređa najbrža vremena na gridu. To je ponovio i u krugu 18. Na kraju 15, odnosno 16. kruga, na servise odlaze Sainc, Ferstapen i Hamilton, dok je krug kasnije na zamenu guma otišao i Rikardo. On je uspeo da iskoristi čistu stazu i napravi veliku promenu, jer se nakon servisa vratio ispred Luisa Hamiltona, uz vrlo malu razliku koja se kretala oko 1 sekunde. Do kraja trke, stanje sa ovim dvojcem je ostalo slično uz razlike do pola sekunde. Svi su očekivali da bude odlične borbe, međutim to se do kraja trke nije desilo, osim nekoliko tesnih situacija, ali bez većih duela.

U krugu 34 Kimi Raikonen je otišao na svoj servis i vratio se iza Hamiltona sa veoma malim zaostatkom zbog Sirotkina koji ga je usporavao. Međutim, Hamilton je uskoro „dao gas“ i krenuo u poteru za Rikardom. Na kraju kruga 36 Botas odlazi u boks uz povratak na sigurno drugo mesto. Krug kasnije isto čini vodeći Fetel. Posle brzo zamenjenih pneumatika, on se na stazu vraća čak 6 sekundi ispred Botasa, što je razlika koja je ostala do kraja trke.


Copyright: Formula1.com

Novi peh za Meklaren dogodio se u krugu 43, kada je Alonso usled problema sa motorom parkirao svoj bolid u garaži. U krugu 40 Vandorn je obavio još jedan servis. Do kraja trke nije bilo većih duela u prvom delu karavana, dok smo u donjoj polovini videli borbe Okona i Sainca, uz Rikardovo najbrže vreme u pretposlednjem krugu trke. Odliačan rezltat postavio je mladi Lekler, koji je ponovo osvojio bodove za Zauber Alfa Romeo.

Vrlo interesantna stvar desila se u poslednjem krugu, kada se gospođa sa kariranom zastavom „zaletela“ i počela prerano da maše, što je primetio i Sebastian Fetel i duhovito prokomentarisao sa svojim inženjerom. Međutim, ništa dramatično se nije desilo i Nemac je nakon minut i po i odveženog poslednjeg kruga ponovo video istu zastavu i priveo trku kraju. Ovom pobedom, Fetel je prekinuo nesrećan niz Ferarija, jer u Maranelu nisu videli pobedu iz Kanade od davne 2004. godine.


Copyright: Formula1.com

Konačan rezultat:


Copyright: Formula1.com