Fetel najbrži na kanadskim kvalifikacijama


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 08.06.2018.


Fetel najbrži na kanadskim kvalifikacijama

©Formula1.com

Q1

Start prve runde kvalifikaija, na stazu su izašli Magnusen, Sirotkin, Lekler i Erikson. Veliki peh za Grožana od samog starta. Naime, nakon izlaska iz garaže, iz njegovog bolida izašla je ogromna dimna zavesa i on se zaustavio nakon samo nekoliko desetina metara. Mehaničari su ga vratili u garažu u pokušaju da ga poprave do kraja prve runde.

Nakon 10 minuta prve runde, vozači Ferarija se smenjuju na mestu najbržeg, dok ih prate Botas, Okon, Rikardo. Nakon prvih brzih krugova Ferstapen dolazi na treće mesto, dok je Hamilton četvrti. Markus Erikson je bio prvi koji je udario u zid šampiona i došlo je do pucanja gume. On je trenutno poslednji u poretku. Mogli smo da vidimo i Ferstapenov izlet van staze, bez posledica po pneumatike.

4 minuta pre kraja, bez većih promena među vodećima, Hamilton je pao na peto mesto nakon što je njegov timski kolega postavio bolje vreme. 2 minuta pre kraja Strol je imao veliku blokadu točkova što ga stavlja u vrlo loš položaj jer je on trenutno u zoni ispadanja bez popravljenog vremena. Nakon ovoga odlazi u boks i završava kvalifikacije.

U poslednjim sekundama, oba vozača Meklarena nekako su uspela da postave dovoljno brza vremena i time se plasiraju u drugu rundu na poslednja dva mesta. Kvalifikacije u prvoj rundi završavaju Gasli, Strol, Sirotkin, Erikson i Grožan, koji nije uspeo da postavi vreme. Velika nesreća za Vilijams, jer u 5 trka od ukupno 7 nemaju ni jedan bolid u drugoj rundi kvalifikacija.

Q2

Nakon prvih brzih krugova u drugoj rundi, vozači se smenjuju na vodećoj poziiji, gde je prvo bio Kimi, zatim Fetel a nakon njega Botas. Od mesta 4 na dalje su Hamilton, Magnusen, Lekler. Nakon izlaska Red Bulovih bolida u brzi krug, Ferstapen je postavio najbrže vremena najmekšim gumama, dok je Rikardo tek na mestu 6. Nakon prve polovine druge runde, u zoni ispadanja su Magnusen, Hartli, oba Meklarena i Lekler. Zanimljivo je pomenuti da je na radaru najveću brzinu upravo imao Lekler.

Na početku drugog dela runde Meredesi prvi na stazi dok ih u stopu prati Raikonen, dok je Fetel malo kasnije izašao iz garaže. Na stazi su trenutno svi vozači osim vodećeg Maksa, koji na stazu izlazi u poslednjem minutu. Fetel nije uspeo da popravi vreme i vratio se u boks zbog velikog broja vozača koji nisu obraćali pažnju na Ferari u brzom krugu i sporom vožnjom po trka. Rikardo postavlja novi rekord staze sa  1:11.434 i dolazi na vodeću poziciju. Ostali vozači u vodećih 6 nisu uspeli da poprave vreme.

Na kraju druge runde kvalifikacija ispadaju Magnusen, Hartli, Lekler, Alonso i Vandorn.

Q3

Hamilton i Kimi su prva dva vozača koja su započela treću rundu, odmah nakon paljenja zelenog svetla i krenula u svoj krug za zagrevanje. Hamiltonovo najbrže vreme odmah je popravio Botas i postavio novi rekord staze sa 1:10.857, dok se Kimi uglavio između dva Meredesa. Vrlo brzo Fetel obara Botasov rekord i postavlja novi sa 1:10.776 i naravno postaje trenutno najbrži na stazi. Hulkenbergovo vreme je peto, Sainc trenutno na mestu 6. Ferstapen dolazi na poziiju 4 dok je Rikardo iza Hamiltona na trenutnom mestu 6, što vozače Renoa pomera za dva mesta na dole. Nakon prvog stinta poslednje runde, Okon i Perez bez postavljenog vremena.

U drugom stintu su svi izašli na stazu. Kimi je na početku brzog kruga napravio veliko grešku što ga je  koštalo popravke startnog vremena. Okon je trenutno 8. dok je Perez 10. Fetel popravlja vreme i postavlja novi rekord staze sa  1:10.764 i osvojenu pol poziciju. Od ostalih vozača, jedino je Ferstapen popravio svoje vreme i startuje sa trećeg mesta.

Trka za veliku nagradu Kanade počinje u 20:10 po centralnoevropskom vremenu.


Copyright: Formula1.com