Rikardo odneo pobedu u Monaku


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 26.05.2018.


Rikardo odneo pobedu u Monaku

©RedBullF1

Danijel Rikardo je uspeo da osvojenu pol poziciju pretvori u pobedu i pored problema koji su ga zadesili nakon nepunih 30 krugova trke. Fetel i Hamilton pratili su "razvoj situacije" sa minimalnim zaostacima ali nisu uspeli da jače pritiskaju i pored manjka snage motora u Rikardovom Red Bulu koji je bio očigledan.

Hamilton je prvi od vodećih vozača započeo seriju odlazaka u boks u 12 krugu zamenivši hiper meke za ultra meke gume. Vratio se na poziciju 6 iza Okona ali je tri kruga kasnije uspeo da povrati poziciju. Fetel e zatim otišao na servis u krugu 16, sa četiri sekunde zaostatka iza vodećeg Rikarda, vrativši se na stazu na poziciju 3 iza Botasa, koji je kasnmije odradio servis.

Rikardo je otišao na servis u krugu 17 Na stazu se vratio kao vodeći jer su za njim na servis otišli Botas i Fetel. Redosled prvih pet nakon servisa bio je - Rikardo, Fetel, Hamilton, Raikonen, Botas i nije se ništa bitnije dešavalo sve do 28. kruga kada je Rikardo prijavio probleme sa gubitkom snage.

Rikardo je ipak i pored problema vodio trku ispred Fetela, dok je razvoj situacije pratio Hamilton sa pozicije 3 uz žalbe timu da su mu gume istrošene.

Trka u Monaku bila je prilično "neobična" skoro 50 krugova. Nije bilo odustajanja, svih 20 vozača je bilo u trci, čak i Vilijamsovi vozači koji su pali na začelje - Sirotkin zbog kazne za nepostavljanje točkova 3 minuta pred start trke - 10 sekundi i Strol usled gumi defekta.

Pjer Gasli je počeo da pritiska Alonsa od 50-og kruga ali bilo evidentmo da je španac u nekoj vrsti problema. U 53 krugu Alonso se pomerio u stranu na startno ciljnom pravcu, parkiravši nekoliko stotina metara kasnije svoj Meklaren u krivini San Devot prijavivši probleme sa menjačem. Odustavši sa pozicije 7 bio je prvi vozač koji nije završi 76-u trku za Veliku nagradu Monaka.

U poslednmjih 20 krugova razlika između vodeće trojice bila je 4 sekunde ali nije bilo nikakvih naznaka napada i borbe za poziciju.

Poslednjih 15 krugova obeležio je udes Hartlija i Leklera. Vozač Zaubera je nakon izlaska iz tunela, na kočenju naleteo na Hartlijev Toro Roso. Oštećenja na Zauberu bila su prevelika za dolazak do boks, što je Hartli uspeo sa Toro Rosom ali je morao da odustane jer mu je zadnje krilo praktično visilo sa bolida. Proglašeno je stanje virtuelnog vozila bezbednosti ali niko do prvih deset nije išao u boks. 

Rikardo je lagano priveo trku kraju ispred Fetela i Hamiltona iza kojih su se našli Raikonen i Botas.

Okon je završio na poziciji 6 za Fors Indiju, dok je Gasli odličan sedmi za Toro Roso. Hilkenberg je završio na poziciji 8 ispred Ferstapena koji se probio sa začelja na poziciju 9. polsednji raspoloživi bod na poziciji 10 uzeo je Sajnc u drugom Renou.

Prvi izvan zone bodova je Erikson, praćnen Perezom u drugoj Fors Indiji. Meksikanac je trku "ispustio" na drugom treningu kada je imao problema pri zameni zadnjeg desnog točka.

Na poziciji 13 je Magnusen iz Hasa, praćen Vandornom iz meklarena i timskim kolegom Grožanom.

Poslenja dva vozača koji su završili trku su Sirotkin i Strol na pozicijama 16 i 17.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:

1 Danijel Rikardo Red Bul 1:42.54.807

2 Sebastijan Fetel Ferari 7.336s

3 Luis Hamilton Mercedes 17.013s

4 Kimi Raikonen Ferari 18.127s

5 Valteri Botas Mercedes 18.822s

6 Esteban Okon Fors Indija 23.667s

7 Pjer Gasli Toro Roso 24.331s

8 Niko Hilkenberg Reno 24.839s

9 Maks Ferstapen Red Bul 25.317s

10 Karlos Sajnc Reno 67.861s

11 Markus Erikson Zauber 69.066s

12 Serhio Perez Fors Indija 70.102s

13 Kevin Magnusen Has 73.914s

14 Stofel Vandorn Meklaren 1 krug

15 Roman Grožan Has 1 krug

16 Sergej Sirotkin Vilijams 1 krug

17 Lens Strol Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili

Šarl Lekler Zauber udes

Brendon Hartli Toro Roso udes

Fernando Alonso Meklaren menjač