Ferari bez podijuma


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 12.05.2018.


Ferari bez podijuma

©FerrariF1

Fetelova četvrta pozicija je slaba uteha za Ferari, kome je trka krenula nizbrdo u krugu 25, kada je Finac zaustavio bolid i prijavio problem sa pogonskom jedinicom.

Početak trke kao iz bajke, sunce je naizmenično sijalo i krilo se iza oblaka najavljujući nepredvidivo vreme i moguću kišu. Nakon starta trke, pre prve krivine, Fetel je već bio drugi zahvaljujući odličnom startu i zavetrini koju je uhvatio vozeći iza Botasa. Izlazak sigurnosnog automobila nije značajno poremetio crveni dvojac.

Tokom kruga 12, Ferari je doneo odluku da Fetela ranije pozove u boks i stave medium pneumatike. Botas je reagovao dva kruga kasnije i Fetel je zadržao poziciju, uprkos gužvi u koju je upao iza Magnusena. Promena strategije desila se u drugom delu trke, nakon što je Fetel pozvan na još jedan servis, bog navodnog problema sa zadnjim desnim pneumatikom.

Međutim, Nemac nije uspeo da se oporavi od ovakve egzibicije, pogotovo nakon što se vratio iza Ferstapena sa oštećenim prednim stabilizatorom i Botasa. Konačan plasman bio je četvrto mesto, iako je za podijumom zaostajao samo sedam desetinki.

"Naše gume nisu trajale dovoljno dugo kao ostalima i nismo mogli da primenimo istu strategiju. Morali smo da stanemo još jednom, što je dovelo do gubitka dve pozicije. Ipak, ostajanje do kraja trke sa jednim zaustavljanjem danas nije bila opcija. Imali smo problema da nađemo pravi balans na autu i mučili smo se sa prednjim gumama. Očigledno nam nisu prijale vremenske promene koje su nas pratile tokom vikenda."

Fetel je dodao kako je srećan što se u Monaku vraćaju na "normalne" gume, nakon velikih poteškoća na koje su naišli tokom vikenda.

"Danas nije bio naš dan, nismo imali tempo i Mercedes je bio brži, što nam nije dalo nikakvu šansu. Pružili smo sve od sebe ali je nešto nedostajalo i to treba da rešimo. Ceo vikend smo imali problema da nađemo pravi balans na ovim novim pneumaticima, ali to nije razlog da ne budemo optimistično narednog vikenda", izjavio je Fetel.

Kimi je nakon starta zadržao četvrtu poziciju uz kratkotrajnu pretnu od strane Red Bula. Nažalost, bolid je ugasio prerano, već u krugu 25 nakon kvara na pogonskoj jedinici.

"Trka mi je bila prilično dobra, imao sam dobru startnu poziciju i solidnu brzinu. Išao sam lagano i čuvao pneumatike. Sve je moglo da bude u redu ali to se nažalost nije desilo. U jednom trenutku sam počeo da gubim snagu, uspeo sam da vozim i dalje ali očigledno daleko od pune brzine, pa sam se vratio u garažu."

"Za sada ne znamo puno o ovom problemu, treba da odvezemo auto u fabriku i vidimo šta se dešava. Gledajući šampionat, rezultat je daleko od idealnog i prilično sam razočaran. Danas nismo mogli ništa više da uradimo, ali ubuduće treba da budemo bolji", rekao je Kimi.


Copyright: FerrariF1

Nakon današnjeg fijaska Fetel ima ukupno 78 bodova i zaostatak od čak 27 u odnosu na vodećeg Hamiltona, dok je Kimi sada četvrti sa 48 bodova. Ferari je u šampionatu konstruktora drugi sa 126 bodova.