Hamilton pobednik Velike nagrade Španije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 12.05.2018.


Hamilton pobednik Velike nagrade Španije

©MercedesAMGF1

Hamilton je bio nedodirljiv u Španiji. Nakon odličnog starta zabeležio je bez većih problema drugu pobedu ove sezone ispred klupskog kolege Botasa, tako da Mercedes iz Španije odlazi sa maksimalnim brojem bodova.

Haotičan udes u prvom krugu izazvao je Grožan. Vozač Hasa je izgubio kontolu, a na njefa su naleteli Niko Hilkenberg iz Renoa i Pjer Gasli iz Toro Rosa.

Ispred vozača koji su imali udes, Hamilton je poveo trku, Fetel je uspeo da se probije ispered Botasa na drugo mesto, dok je Raikonen bio na poziciji 4, ipred vozača Red Bula.

Trka je restartovana u krugu 7, a Hamilton je odmah postavio novi rekord kruga (prvi od nekoliko) i to sa punim rezervoarom goriva.

Seriju odlazaka na servis otvorio je Fetel u krugu 18, Botas je odradio isto dva kruga kasnije.

U 26 krugu Raikonen je zbog kvara motora morao da odustane.

Nakon 34 kruga kada su svi odradili vozači odradili servis, Hamilton je imao 10 sekundi prednosti u odnosu na Fetela i Botasa, Četvrti je bio Rikardo sa dodatnih 10 sekundi, dok je petoplasirani Rikardo kasnio dodatnih 7 sekundi.

Peti vozač koji je odustao je Esteban Okon, takođe zbog problema sa motorom na njegovoj Fors Indiji VJM11. Meksikanac je zaustavio bolid u krivini 5, što je izazvalo fazu trke pod virtualnim vozilom sigurnosti.

Ferari se odlučio na servis za Fetela, međutim, Perez koji je takođe odrađivao servis pri kome je imao probleme usporio je puštanje Fetela koji je tako pretrpeo gubitak vremena, pa je vozač Ferarija na stazu izašao kao četvrti, iza Ferstapena. Mladi Holanđanin je imao problema na restartu, naletevši na točak Lensa Strola oštetio je levo prednje zakrrilce na njegovom Red Bulu. Činilo se da je odlazak na servis neminovan i da će oštećenje uticati na performanse i eventualni gubitak pozicije od strane Fetela. Ipak, do kraja trke Ferari nije uspeo ozbiljnije da ugrozi Ferstapena i njegov prvi ovogodišnji završetak na podijumu.

Do kraja trke odustao je i Vandorn iz Meklarena sa pozicije 13, prijavivši timu problem sa motorom i menjačem.

Hamilton je za to vreme nakon jednog servisa mirno privodio trku kraju, napravivši tako 17 bodova prednosti u odnosu na Fetela. Botas je završio na poziciji 2 sa gumama koje su prešle 45 krugova, dok je treći Ferstapnen sa oštećenim prednjim krilom.

Fetel je završio na poziciji četiri, ispred Rikarda i Magnusena iz Hasa, prvog od vozača koji zaostaje za krug.

Na sedmom mestu je Sajnc iz Renoa, ispred Alonsa u Meklarenu i Pereza iz Fors Indije. Poslednji respoloživi bod uzeo je Šarl lekler iz Zaubera.

Izvan zone bodova su Strol iz Vilijamsa, Erikson iz Zaubera, Hartli iz Toro Rosa i Sirotkin u drugom Vilijamsu.

Rezultati Velike nagrade Španije:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:35:29.972

2 Valteri Botas Mercedes 20.5

3 Maks Ferstapen Red Bul 26.8

4 Sebastijan Fetel Ferari 27.5

5 Danijel Rikardo Red Bul 50.0

6 Kevin Magnusen Has 1 krug

7 Carlos Sainz Reno 1 krug

8 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

9 Serhio Perez Fors Indija 2 krug

10 Šarl Lekler Zauber 2 krug

11 Lens Strol Vilijams 1 krug

12 Markus Erikson Sauber 2 kruga

13 Brendon Hartli Toro Roso 2 kruga

14 Sergej Sirotkin Vilijams 3 kruga

Trku nisu završili:

Vandorn Meklaren motor

Okon Fors Indija motor

Raikonen Ferari motor

Gasli Toro Roso udes

Hilkenberg Reno udes

Grožan Has udes