Alonso ostvario prvu pobedu posle pet godina


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.05.2018.


Alonso ostvario prvu pobedu posle pet godina

©ToyotaGazooRacingWEC

Nije Formula 1, ali je svakako pobeda u vrlo značajnom šampionatu i to posle dugog perioda! Fernando Alonso je na debiju u Svetskom šampionatu izdržljivosti pobedio na 6 časova Spa u LMP1 prototipu Tojota Hibrid TS050 u posadi broj 8 sa bivšim vozačima Formule 1, Kazukijem Nakadžimom i Sebastijenom Buemijem. Da podsetimo, Alonso je poslednju pobedu u Formuli 1 ostvario 12. maja 2013. na domaćoj VN Španije u Barseloni.

Iskusni Španac je prošle godine odlučio da se priključi fabričkom timu Tojote u Svetskom šampionatu izdržljivosti sa prvobitnom namerom da učestvuje na legendarnoj trci 24 časa Le Mana, ali će Alonso voziti sve trke u 2018. dok će mu trke u drugom delu takozvane super sezone koje se budu vozile u 2019. zavisiti od kalendara Formule 1.

Fernando je vodio od početka trke, dok je druga posada Tojote sa brojem 7 morala da se probija sa začelja iz boksa zbog jučerašnje kazne koju su dobili zbog nepravilnosti sa merenjem protoka goriva. Oni su u trećem satu trke uspeli da dođu do druge pozicije, a u petom satu nakon sejfti kara Majk Konvej bio je samo 8 sekundi iza Alonsa. Konvej je u poslednjih nekoliko krugova uspeo da se približi na samo sekund razlike, ali nije pokušao da uđe u preticanje. Što se tiče posade broj 8, prve stintove u trci odradio je Buemi, da bi Alonso preuzeo Tojotu u 34. krugu. On je vozio sve do 73. kruga kada je u prototip seo Nakadžima koji je u toku trke imao problem sa pojasom, a u jednom trenutku uspeo je i da se okrene u prvoj krivini La Surs. Alonso se ponovo vratio u Tojotu u 131. krugu i odvezao poslednja dva stinta do kraja trke. Pri kraju trke Alonso je od tima dobio instrukcije da ranije vrši promenu brzina zbog povećane temperature menjačke kutije.

„Bio je lep debi, definitivno. U trci smo ja mislim u osnovi vodili sve krugove. Imali smo tri sejfti kara sa regrupisanjem, tako da smo izgubili prednost koju smo imali, ali smo držali poziciju do poslednjeg kruga“, kaže Alonso. „Fantastičan debi, prva trka izdržljivosti u svetskom šampionatu, neverovatan posao ekipe, 1-2 u kvalifikacijama i 1-2 u trci. Kazuki i Sebastijen na startu učinili su mi život malo lakšim“.

Kada je upitan kako izgleda prekinuti sušu kada je reč o pobedama, Alonso je izjavio: „Pobedio sam u kartingu nekoliko trka! U Formuli 1 je to bilo pre nekoliko godina u Španiji sa Ferarijem“.

„Rekao sam momcima, tako je lepo osetiti podijum, biću ovde celu noć. Pokupite me ujutru, pokušaću da spavam ovde!“, izjavio je presrećni Alonso.

Koautor: Marko Despotović