Izašao predlog za stazu Formule 1 u Majamiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.05.2018.


Izašao predlog za stazu Formule 1 u Majamiju

©Motosport.com

Gradske vlasti u Majamiju glasaće sledeće nedelje o predlogu da organizuju trku Formule 1 u najvećem gradu na Floridi. Ako ishod glasanja bude pozitivan, gradski menadžer Majamija potpisaće do 1. jula desetogodišnji ugovor sa Formulom 1 po kojem bi se trka održavala od 2019. do 2028.

Vlasnici Formule 1, Liberti Medija, pokazali su još krajem 2016. godine, kada su kupili takmičenje, veliku želju da organizuju još jednu veliku nagradu u Sjedinjenim Američkim Državama pored postojeće trke u Ostinu u saveznoj državi Teksas. Za vreme vladavine Bernija Eklstona, za 2013. u kalendaru bila je planirana trka u Nju Džerziju pored Njujorka, ali se od nje odustalo zbog finansijskih problema organizatora.

Liberti Medija je od početka forsirala Majami kao lokaciju nove trke, a u ovom gradu se 2015. održala trka električne Formule E. Ulična staza koja je predložena koristila se jednim delom i ranije za trke drugih serija kao što su IMSA (sportski automobili i prototipovi), električna Formula E i CART (današnji Indikar).

Na predloženoj stazi se vidi da ima dva izuzetno dugačka pravca između kojih se nalazi krivina od 180 stepeni. Prema onome što se vidi na Gugl mapi i pregledu ulica, oba pravca imaju širinu od po tri trake i idu jedan pored drugog, a ta ulica je jednim delom zapravo most koji ide preko zaliva. Deo staze koji bi prolazio pored dvorane Ameriken Erlajns Arena u kojoj igra NBA tim Majami Hit, uglavnom se sastoji od krivina od po 90 stepeni i uz dvoranu bi se nalazile garaže ekipa. Staza bi potom išla na široku ulicu koja ima tri trake i prošla bi pored Bejfront parka i onda ponovo išla na dugačke pravce preko mosta. Ako ovaj predlog bude usvojen, trka će se održati u delu Majamija koji se nalazi odmah pored samog centra grada.

Koautor: Marko Despotović