Fetel pobednik Velike nagrade Bahreina


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 07.04.2018.


Fetel pobednik Velike nagrade Bahreina

©FerrariF1

U izuzetno uzbudljivoj trci Ferari je sa strategijom od jednog pit stopa za Fetela uspeo da odnese drugu pobedu ove sezone. Botas je završio na drugom mestu, dok je Hamilton uspeo da se oporavi nakon loše stratne pozicije i domogne podijuma.

Nakon prilično manje zanimljive trke u Australiji, Bahrein je doneo više drame od samog starta pa sve do finiša trke.

Start trke doneo je borbu između Ferstapena, koji je sjajno startovao sa poziicije 15 i Hamiltona koji je startovao sa pozicije 9. Rivali nisu imali dovoljno prostora od Alonsa koji je ušao u krivinu sa unutrašnje strane pa je Ferstapen dokačio prednje krilo Hamiltonovog Mercedesa. Vozač Red Bula ostao je bez zadnje leve gume, pa je morao do boksa na tri točka. Nakon servisa ipak je odustao zbog oštećenja bolida u ranijim incidentima. Da nevolja za Red Bul bude još veća Danijel Rikardo je u tim trenucima parkirao drugi Red BUl pokraj staze, tako da je ekipa iz Milton Kinsa već početkom trke završila svoje učešće na Velikoj nagradi Bahreina.

U prvih deset Magnusen i Gasli vodili su borbu za peto mesto, dok je Hamilton jurio Hilkenberga, Alonsa i Okona kako bi se probio na poziciju šest. Do osmog kruga Hamilton se probio do pozicije 4, kada je uspeo da obiđe i četvrtoplasiranog Gaslija, davši se potom u poteru za Raikonenom na poziciji 3.

Na servis je prvi otišao Fetel u krugu 18 prepuštajući tako vođstvo Botasu. Potom je u narednom krugu na servis otišao Raikonen, a u krugu 20 su napredovali za po jednu poziciju jer je tada vodeći Botas otišao na servis. Hamilton je u tim trenucima trke bio u vođstvu. I dok su se u Ferariju odlučili za meke gume, na Botasov Mercedes mehaničari su montirali srednje tvrde.

Fetel je na novim mekim gumama brzo sustigao Hamiltona i prestigao ga u prvoj krivini na početku 26-og kruga. Hamilton je otišao na servis krug kasnije i meke gume zamenio za srednje tvrde.

Raspored prvih deset sredinom trke bio je: Fetel, Botas, Raikonen, Hamilton, Gasli, Magnusen, Hilkenberg, Alonso, Vandorn i Okon.

Magnusen je pao na poziciju 10 kada se spremao za svoj drugi servis. U tim trenucima sustigao je svog klubskog kolegu Romana Grožana koji je kružio stazom sa oštećenim prednjim bočnim zakrilcem. Vreme koje je izgubio iza klupskog kolege živopisno je opisao radio vezom.

Fetel je za to vreme pokušavao da se odvoji od Botasa, uspevši da napravi razliku od 4 sekunde. Raikonen je bio ispred Hamiltona 16 sekundi sa dobrim izgledima za podijum ali je loše odrađen servis sprečio Finca u njegovim nastojanjima. Mehaničari nisu uspeli da zamene zadnji desni pneumatik, Raikonen to nije primetio i pri ponovnom izlasku povredio jednog od mehaničara koji je i dalje pokušavao da odradi posao na njegovom točku. Nakon nekoliko desetina metara vozač Ferarija je stao u boksu, kompromitujući servis prostor Fors Indije. Mehaničari Ferarija su potom odgurali bolid sa brojem 7 do njihove garaže.

Desetak krugova pre kraja Fetelova prednost od nepunih 8 sekundi počela je da se topi jer su njegove gume bile istrošene. Botas je imao priliku u poslednjem krugu za napad ali nije imao potreban tempo za pobedu koju je odneo Botas sa 0,699s prednosti. Podijum je kompletirao trećeplasirani Hamilton.

Senzacija dana je svakako Pjer Gasli, odnosno Toro Roso i partner tima Honda. Na drugoj trci u novoj saradnji sa vozačem početnikom tim je došao nadomak podijuma, ostavivši iza sebe Magnusena, Hilkenbarga, Alonsa i Vandorna. Prvih deset kompletiraju Erikson iz Zaubera koji je osvojio prve bodove za tim i prve bodove u karijeri uz strategiju od jednog zaustavljanja u boksu i Esteban Okon koji je osvojio prvi bod za Fors Indiju u ovoj sezoni.

Rezultatai Velike nagrade Bahreina:

1 Sebastijan Fetel Ferari

2 Valteri Botas Mercedes 0.699s

3 Luis Hamilton Mercedes 6.512s

4 Pjer Gasli Toro Roso 63.717s

5 Kevin Magnusen Has 74.264s

6 Niko Hilkenberg Reno 84.906s

7 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

8 Stofel Vandorne Meklaren 1 krug

9 Markus Erikson Zauber 1 krug

10 Esteban Okon Fors Indija 1 krug

11 Karlos Sajnc Reno 1 krug

12 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

13 Brendon Hartli Toro Roso 1 krug

14 Šarl Lekler Zauber 1 krug

15 Roman Grožan Has 1 krug

16 Lens Strol Vilijams 1 krug

17 Sergej Sirotkin Vilijams 1 krug

Trku nisu završili:

Raikonen Ferari točak

Ferstapen Red Bul udes

Rikardo Red Bul gubitak snage motora