Liberti medija predstavila novu viziju za Formulu 1


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.04.2018.


Liberti medija predstavila novu viziju za Formulu 1

©

Predsednik Formule 1 Čejs Keri i njegov bliski saradnik Ros Bron, održali su sastanak sa šefovima svih 10 ekipa na stazi Sakir u Bahreinu. Pet oblasti oko kojih se vodila diskusija su pogonske jedinice, troškovi, raspodela prihoda, sportski i tehnički pravilnik i upravljačka struktura između timova, FIA-e i Formule 1.

Ovo se ne može nazvati planom, već samo smernicama i vizijom kako bi takmičenje trebalo da izgleda u narednoj deceniji. Cilj sastanka je bio da se pokrene ozbiljnija diskusija u narednom periodu, koja će se odvijati na osnovu predstavljenih smernica.

Kada je reč o pogonskim jedinicama, one moraju postati jeftinije, jednostavnije, glasnije i imati više snage, a cilj je i da smanje potrebu za kaznama na startnom gridu. Ipak, one u isto vreme moraju ostati relevantne i za automobilsku industriju, tj. za putnička vozila. Pogonske jedinice će ostati hibridne, ali više detalja nije izneto. Važno je i da nova pravila pogoduju ulasku novih proizvođača.

U Libertiju veruju da u takmičenju mora biti odlučujuće to kako i na koji način trošite novac od toga koliko ga trošite. U tu svrhu, biće predstavljeno budžetsko ograničenje, ali na takav način da će Formula 1 ostati najznačajnije takmičenje i vrhunac automobilskog sporta sa jedinstvenom tehnologijom. Određeni elementi u bolidu biće standardizovani, ali razlika između bolida mora ostasti suština takmičenja.

U raspodeli prihoda mora biti više balansa. Takođe, raspodela prihoda mora biti bazirana na zaslugama.

Što se tiče sportskih i tehničkih regulacija, cilj je napraviti bolide koji će pojačati međusobno trkanje i prilike za preticanje. Inženjerska tehnologija mora ostati kamen temeljac, ali vozačko umeće mora biti odlučujući faktor u performansama automobila. Bolidi moraju ostati međusobno različiti i imati drugačiju aerodinamiku, oslanjanje i pogonsku jedinicu. Ipak, oblasti koje nisu od velike važnosti za navijače moraju postati standardizovanije.

 

Koautor vesti: Marko Despotović