Alonso potvrdio učešće na WEC sa Tojotom

Alonso će se, na trkama koje se ne poklapaju sa trkama u F1, takmičiti za Tojotu u novoj supersezoni 2018-2019 Svetskog šampionata izdržljivosti

Konačno smo dobili zvaničnu potvrdu priče koja je aktuelna već nekoliko meseci, a to je da će Fernando Alonso voziti legendarnu trku 24 časa Le Mana. Alonso je potvrđen u vozačkoj posadi broj 8 i voziće Tojotin prototip TS050 Hybrid zajedno sa Kazukijem Nakadžimom i Sebastijenom Buemijem. Drugu posadu broj 7 činiće Majk Konvej, Kamui Kobajaši i Hoze Marija Lopez.

Alonso se već polako priprema za ovaj šampionat i Le Man, a podsećamo da je u subotu i nedelju vozio trku 24 časa Roleks Dajtone u LMP2 prototipu Ližije JS P217 u posadi sa mladim Landom Norisom i Filom Hansonom. Nakon dosta problema, posada je trku završila na 38. poziciji sa čak 91 krugom zaostatka za pobedničkom posadom Albukerki-Barbosa-Fitipaldi u prototipu Kadilak DPi. 

Alonso će voziti skoro celu sezonu u ovom šampionatu i sigurno će učestvovati na 6 časova Spa-Frankoršamp, 24 časa Le Mana, 6 časova Silverstona i 6 časova Šangaja, dok će preskočiti 6 časova Fudžija zbog poklapanja trke sa VN Sjedinjenih Američkih Država. Ostaje da se vidi za drugi deo šampionata u 2019. i trke 1500 milja Sebringa i ponovo 6 časova Spa s obzirom da postoji mogućnost poklapanja kalendara, posebno ako Liberti Medija odluči da proširi kalendar u 2019.

Svetski šampionat izdržljivosti je u poslednje dve godine pretrpeo velike udarce zbog odlazaka Audija 2016. i Poršea 2017. iz najjače LMP1 kategorije i nakon nekoliko dobrih sezona za gledanje, ovo takmičenje doživljava krizu. Zbog toga je organizator ACO odlučio da napravi takozvanu supersezonu koja će početi ove godine u aprilu na stazi Spa i završiti se trkom 24 časa Le Mana u junu 2019. godine.

Što se tiče konkurencije u ovom šampionatu, Tojota je ostala jedina fabrička ekipa u LMP1 kategoriji i istovremeno jedina koja će imati prototipove sa hibridnim pogonom za razliku od ostalih privatnika kao što su Rebelion Rejsing, Manor i TRS.     

Koautor vesti: Marko Despotović

 

Autor vesti: Milena Nikolić

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0