Sirotkin i Kubica u Vilijamsu

Sregej Sirotkin i Lens Strol činiće vozačku postavu, dok je Robert Kubica dobio mesto razvojnog i rezervnog vozača

Nakon povratka penzionisanog Felipea Mase i odrađivanja još jedne sezone, bilo je jasno da prinudno rešenje nije adekvatan izbor i za 2018-u. Lens Strol koji je došao na početku sezone 2017 doneo je finasijsku stabilnost timu sa svojim sponzorima, ali njegovo neiskustvo odnelo je dosta bodova uz sve skromnija izdanja veterana Mase.

Razvoj bolida sredinom sezone potpuno je stao ili bolje reći otišao u pogrešom pravcu koji nije dao rezultate pa je Vilijams izgubio trku za poziciju 4 u šampionatu sa Fors Indijom.

Strol je za godinu iskusniji, a dolazak Sirotkina doprineće kvalitetu vozačke postave. Odluka između Kubice i Sirotkina doneta je nakon što se dvdesetdvogodišnji Rus nametnuo na testu u Abu Dabiju.

"Malo je reći da se srećan i ponosan štoo sam pristupio legendarnom timu kao što je Vilijams. Mnogo posla me je dovelo do pozicije u kojoj sam sada i ovim putem želim da se zahvalim svima koji su u tome učestvovali. Rezultat naših kombinovnih napora je ostvarenje mog sna, a ostalo je da ubedimo tim da se mogu uzdati u mene i da ću dati sve da ostvarim dobar rezultat.", rekao je Sirotkin.

"Nakon dugog procesa pregovaranja i razmatranja opcija za mesto vozača, oduševljena sam da smo komletirali vozačku postavu za sezonu 2018. Nismo žurili sa odlukama, razmotrili smo sve opcije i ubeđena sam da će Lens i Sergej doneti najbolji rezultat ekipi. Filozofija Vilijamsa uvek je bila da se promovišu i razvijaju mladi i talentovani vozači, a Sergej se savršeno uklapa. Lens je u debitantskoj sezoni oborio neke rekorde,a sada je za godinu stariji i spremniji za sezonu 2018. Imamo talentovanu postavu, ubeđena sam da će doneti odlične rezultate timu.", rekla je Kler Vilijams, šefica tima.

Sirotkin je završio na poziciji 3 u GP2 šampionatu u sezonama 2015 i 2016, a u sezoni 2016 pridružio se Renou na mestu test vozača, dok je tokom prošle sezone imao priliku da se oproba i na prvom slobodnom trningu u nekoliko navrata.

Nakon izbora Sirotkina za mesto drugog vozača, Robert Kubica je dobio mesto rezervnog vozača. Poljak se vratio u Formulu 1 prošle godine nakon ozbiljnih povreda koje je zadobio na reliju 2011-e. Kubica je kratko testirao sa Renoom, da bi potom u Vilijamsu testirao sa aktuelnim bolidom FW40. Poljski vozač biće u padoku ekipe iz Grouva i imaće ulogu razvojnog i rezervnog vozača sa ciljem da se jednog dana vrati u trkačko sedište. Kubica će imati angažman tokom predsezonskih testova, a takođe i na brojnim trkačkim vikendima tokom slobodnih treninga.

"Srećan sam zbog pridruživanja Vilijamsu na mestu razvojnog i rezervnog vozača u sezoni 2018.", rekao je pobednik Velike nagrade Kanade iz 2008. godine.

"U najboljem sam fizičkom stanju nego što sam ikada bio, ipak trebalo je dosta rada da bi se došlo do nivoa na kome sam sada i zato želim da se zahvalim Vilijamsu na prilikama koje su mi pružili do sada, kao i za novo ulivanje vere i nade u mene ovim angažmanom."

"Uživao sam u povratku u padok u poslednjih nekoliko meseci i već se radujem radu sa tehničkim timom Vilijamsa u fabrici i na stazi kako bi pomogli razvoj Vilijamsa FW41 i napravili stvarnu razliku u sezoni 2018."

"Nakon vožnje FW36 i FW40, okrećem se ka Vilijamsu FW41 kako bi ocenio kakav je on na stazi i u saradnji sa tiomom osigurao da izvučemo iz njega maksimum performansi."

"Moj konačni cilj je ponovno trkanje u Formuli 1, a ovo je još jedan važan korak u tom pravcu. Jedva čekam da počem.", rekao je Kubica.

Autor vesti: Miladin Sudimac

Reklame

Tabela vozača

R.B Slika Ime i prezime Poena
1. Luis Hamilton 0
2. Niko Rozberg 0
3. Danijel Rikardo 0
4. Danil Kvjat 0
5. Felipe Masa 0
6. Valteri Botas 0
7. Sebastijan Fetel 0
8. Kimi Raikonen 0
9. Fernando Alonso 0
10. Dženson Baton 0