Duplo manje preticanja u 2017. godini


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 05.12.2017.


Duplo manje preticanja u 2017. godini

©PirelliF1

Ove sezone je zahvaljujući širim bolidima i širim gumama povećan aerodinamički potisak, pa smo videli brže bolide i bolja vremena po krugu, a oboreni su i mnogi rekordi.

Ipak, strahovalo se da će te promene otežati preticanja na stazi, a podaci koje je juče izneo Pireli to apsolutno potvrđuju.

Ove sezone je zabeleženo ukupno 435 preticanja, dok je prošle sezone taj broj bio gotovo duplo veći – 866. Treba imati u vidu da je u 2016. vožena jedna trka više, ali to ne menja mnogo. Tokom 2016. smo videli najveći broj preticanja od kada je počelo evidentiranje početkom osamdesetih, a ovogodišnji broj najmanji je od 2009. kada je viđeno samo 211 preticanja (nije bilo DRS-a i bilo je dozvoljeno dopunjavanje goriva).

Najveći broj preticanja viđen je na ludoj trci za VN Azerbejdžana, ukupno 42. Sa druge strane, najmanje je viđeno na VN Rusije u Sočiju i to samo jedno.

Danijel Rikardo je izveo najviše preticanja u sezoni, ukupno 43, od toga čak 13 na Silverstonu kada se nakon kazne zbog promene menjača probijao kroz karavan sa 19. startne pozicije. I Maks Ferstapen je bio vredan ove sezone, a napravio je 22 preticanja, čime je Red Bul kao ekipa uspela da ostvari najveći broj obilazaka u ovoj sezoni.

Bez obzira što je trpeo veliki broj kritika, Lens Strol je uspevao da na početku trke poboljša nešto lošije rezultate iz kvalifikacija, a upravo je on vozač koji je ostvario najveći broj preticanja u prvom krugu – ukupno 36.

Koautor: Marko Despotović