Masa do bodova na poslednjoj F1 trci u karijeri


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 25.11.2017.


Masa do bodova na poslednjoj F1 trci u karijeri

©WilliamsF1

Oba vozača startovala su na ultra mekoj Pireli komponenti, Masa sa pozicije 10 a Strol sa mesta 15. Felipe je u prvom stintu uspeo da dođe čak do pozicije 7, pre nego što je u krugu 22 otišao na svoj prvi i jedini servis, gde je stavio super meke gume.

Za Felipea naročito, ova trka ne predstavlja samo poslednju u sezoni, nego i poslednju u karijeri u ulozi pilota F1 bolida. Poslednje dve trke su za Brazilca bile veoma emotivne i to nije krio. Počasni krug je završio uz nekoliko krofni na stazi. Parkirao se ispred publike na startno ciljnom pravcu, pored Botasa i Hamiltona, uz veoma bučne ovacije fanova.

"Ovo je neverovatan osećaj. Mogu da kažem da se ponosim svime što sam postigao za ovih 16 godina u F1, svim sjajnim trkama, fenomenalnim ljudima koje sam upoznao u padoku, trkama protiv najboljih vozača na svetu. Da budem iskren, veoma sam srećan što mi se sve ovo desilo i što je deo mog života, zahvalan sam porodici na svim sjajnim prilikama."

"Što se tiče trke, bila je dobra, borio sam se od početka do kraja. Na žalost, izgubili smo poziciju nakon boksa, ali sam generalno zadovoljan", izjavio je emotivni Masa.

Strol je u prvom stintu napredovao dve pozicije, ali je imao problema sa balansom i na prvi servis otišao je u krugu 11. Tada je stavio super meke gume, ali je već u krugu 29 otišao ponovo po ultra meke. Problemi za Kanađanina su se nastavili i on je u svom trećem i finalnom servisu 6 krugova kasnije stavio novi komplet ultra mekih guma.


Copyright: WilliamsF1

"Pre svega, veliko hvala celom timu za sve što su uradili ove godine, naši najsvetliji trenuci bili su neverovatni, naročito u Bakuu i Monci. Imali smo odlične trke, završili smo u bodovima sedam puta i sva zahvalnost ide timu za naporan posao koji je iza njih. Ponosan sam što sam deo ovog tima."

"Međutim, danas nije bila dobra trka za nas. Ne volim da budem negativan, ali ništa nije funkcionisalo, gume nisu imale prianjanje i bio sam izgubljen. Imali smo tri servisa i opet nije bilo bolje. Poslednja dva vikenda su definitivno za zaborav, dok je pre toga bilo u redu. Treba da shvatimo gde je pošlo naopako, a znam da ima veze sa gumama jer smo gubili velike deonice vremena."

"Sada idem na odmor i nakon toga ću da se bacim na posao punom parom, da bih 2018. dočekao što spremniji", izjavio je Strol.

Brazilac je karijeru završio na 11. mestu u šampionatu vozača, ispred Lensa Strola. Vilijams je u šampionatu konstruktora završio na petom mestu.