Fetelu podijum za kraj, Kimi četvrti


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 25.11.2017.


Fetelu podijum za kraj, Kimi četvrti

©FerrariF1

Zahvaljujući današnjem podijumu i trećem mestu, Sebastian se postarao da sezonu završi na sigurnom drugom mestu u šampionatu vozača, dok je Rikardovo odustajanje i Kimijeva četvrta pozicija obezbedila Fincu isti plasman na kraju sezone, preskočio je Rikarda za konačno četvrto mesto. 

Kako za većinu timova, tako i za Skuderiju, trka nije predstavljala neki ozbiljan triler. Oba vozača su nakon starta sačuvala svoje pozicije iz kvalifikacija. Uprkos brojnim Kimijevim pokušajima i napadima na Rikarda, tako je ostalo tokom većeg dela trke, sve dok Australijanac nije odustao i oslobodio Kimiju četvrtu poziciju.

Takođe nije bilo mnogo posla ni oko strategije. Prvi odlazak u boks obavio je Finac u krugu 15, kao odgovor na Ferstapenov servis krug ranije. U dve sekunde, zamenjene su gume i promenjen je ugao prednjeg krila, te je Kimi bez problema sačuvao svoju poziciju.

Slično je bilo sa Fetelom. Rikardo je u boks otišao u krugu 20 i Nemac je pozvan na servis, međutim to nije bilo od većeg značaja pošto je Rikardo morao da se povuče iz trke. Od tog trenutka do kraja, piloti Ferarija su stabilo držali i sačuvali pozicije tri i četiri. Do kraja trke nije bilo predstave za fanove, osim što je Fetel postavio najbrže vreme u krugu 50. 

Nemac je izjavio kako je bio poprilično usamljen tokom većeg dela trke, uz čuvanje goriva tokom drugog stinta. Za njega trka nije bila previše uzbudljiva, uz postignute lošije rezultate od očekivanih.

"Rezultat je mogao biti bolji, ali na kraju nismo imali dovoljno snage. Kako god, nije u duhu Ferarija da se predajemo, verujem da ima dosta toga da se promeni i mi smo dovoljno motivisani, te sa optimizmom dočekujemo sledeću sezonu. Imali smo svojih šansi, neke smo iskoristili, ali smo isto tako napravili i poneke greške za koje sam siguran da se neće ponoviti."

Fetel kaže kako nisu izgubili šampionat u nekoj konkretnoj trci, nego se jednostavno trkate, osvajate poene, a u njihovom slučaju oni ih nisu imali dovoljno na kraju.

"Obećavam da ću sledeće godine dati sve od sebe, zajedno sa celim timom, da popravimo rezultat. Ove godine smo mnogo unapredili auto, šasija je pogotovo konkurentna od prvog dana. Na motoru je takođe bilo unapređenja, ali još treba da dodamo snage kako bismo bili kompetentniji sa našim protivnicima. Međutim, najbitnije je da se fokusiramo na tim", izjavio je Fetel.

Na kraju trke, Nemac se timu obratio putem radio poruke: "Hvala vam svima, zaista. I zbogom do 2018. godine."


Copyright: FerrariF1

Kimijevi utisci nakon trke su slični, auto je imao dobar tempo većinu vremena, s tim što je Finac bio iskren rekavši da je njegova trka bila poprilično dosadna.

"Čuvao sam gorivo skoro sve vreme. Moje mišljenje je da ovo nema veze sa trkanjem, ali pravila su pravila. Ne možete da uradite ništa drugo, puštate gas na pola pravca, 200 metara pre tačke kočenja i vozač iza vas radi to isto. Bolno mi je to što ne mogu da forsiram auto kada ima kapacitet. Ovako samo izgleda kako smo blizu, ali to nije borba. Držao sam Ferstapena iza sebe i u isto vreme sam čuvao dovoljno goriva. Mada na nekim trkama ovo morate i više da radite i to nije ni malo zanimljivo."

"Sve u svemu, hteli smo da u ovoj sezoni više toga postignemo jer smo imali veoma dobar paket, samo je bilo potrebno da smanjimo i popravimo nedostatke. Sledeća godina će biti druga priča, potpuno novi auto i krećemo od nule. Želimo da se unapredimo u svim poljima i budemo brži", izjavio je Ledeni.

Na kraju sezone, Skuderija zadržava drugo mesto u šampionatu konstruktora.


Copyright: FerrariF1