Fetel do pobede, Kimi treći


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 12.11.2017.


Fetel do pobede, Kimi treći

©FerrariF1

Nemački vozač upisao je novu pobedu u svojoj karijeri uprkos "lošoj" drugoj startnoj poziciji, kada je u kvalifikacijama od Botasa izgubio pol poziciju za samo 0.038 sekundi. Nakon gašenja crvenih svetala, Fetel je munjevito startovao i već na kraju startno ciljnog pravca osvojio je vodeću poziciju, koju Botas nakon jednog pokušaja nije uspeo da odbrani.


Copyright: SkySportsF1

U nastavku trke, Nemac je bez većih turbulencija samo održavao svoju stabilnu poziciju. Jedini trenutak uzbuđenja desio se u krugovima 28/29, kada je Botas otišao u boks kako bi uz "undercut" pokušao da povrati poziciju. Međutim, italijanski tim je pravovremeno reagovao, te je Nemac svoj servis završio krug kasnije, uz povratak ispred Botasa i time je praktično pobeda bila rešena.

"Mislim da je ovo bila jedna od najtežih trka sezone, nije bilo vremena za greške. Moj start nije bio savršen, ali je bio dovoljan da pobedim Botasa. Kasnije, Valteri me je pratio u stopu i imali smo isti tempo, međutim agresivno sam vozio i napravili smo razmak."

Fetel dodaje da je ova pobeda veoma važna, kako za njega, tako i za ceo tim, jer su konačno došli do nje nakon duže pauze. Kako navodi, cela ekipa iz Maranela je srećna, zbog nekoliko teških nedelja koje su iza njih, propraćenih dugim noćima, napornim radom i velikom podrškom iz fabrike.

"Ovu pobedu posvećujem svima njima (timu), ovim sjajnim momcima u boksu i onima koji su radili u Maranelu. Bilo je veoma teško za sve nas, ali danas je savršen dan i hvala ekipi i Tifozima. Nadam se da ćemo imati sličnu trku u Abu Dabiju", izjavio je Nemac.


Copyright: SkySportsF1

Kimi Raikonen imao je sličnu trku kao timski kolega, s tim što je kod Finca poslednjih nekoliko krugova bilo sa znatno više uzbuđenja. Celu trku proveo je iza Botasa sa nekoliko sekundi zaostatka, vozeći relativno mirnu trku bez turbulencija.

Međutim, kraj trke je začinio Luis Hamilton na svežim gumama i odličnom tempu. Nekoliko krugova pre kraja, došao je u DRS zonu iza Finca uz konstantne napade. Kimi je međutim iskusnom vožnjom sačuvao svoju poziciju do karirane zastave, za još jedan upisan podijum.

"Moj start je bio prosečan, imao sam proklizavanje i srećan sam što nisam izgubio poziciju. Prvih 15 krugova bili su nezgodni zbog pneumatika, ali se to popravilo nakon pit stopa. Očekivao sam to poboljšanje, jer sam znao da ću sa mekom komponentom biti dosta jači. Nije mi bilo teško da držim priključak za momcima ispred, a u isto vreme brinem o gumama."

"U jednom trenutku sam pokušao sa agresivnijim pristupom, približio sam se Botasu, ali pod ovim uslovima nisam uspeo da ga obiđem i to me je malo frustriralo. Kada sam video da se Hamilton približava odustao sam i pazio da ne napravim neku grešku koja bi me koštala pozicije. Međutim auto je bio odličan i to nije predstavljalo problem. Nisam mu dozvolio ni u jednom trenutku da me obiđe."

"Očigledno je da smo imali tempo za jednu poziciju više, ali i ovako je postignut sjajan rezultat za tim. Auto je bio konkurentan celog vikenda. Takvi smo uglavnom bili cele godine, sa izuzetkom par poslednjih trka gde nas je pratio maler, ali smo kao tim ponosni. Gradimo bolju poziciju za sledeću godinu", izjavio je Finac.


Copyright: FerrariF1