Fetel pobednik Brazila


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 11.11.2017.


Fetel pobednik Brazila

©FerrariF1

Uprkos izgubljenoj pol poziciji na jučerašnjim kvalifikacijama, koju je za dlaku prigrabio Botas, Fetelu nije bila prepreka da se na današnjoj trci popne na najviši stepenik na podijumu.

Kako smo videli da je Hamilton bio na drugoj strategiji, uz sjajnu vožnju, mogli smo da očekujemo i agresivan kraj trke, što se i desilo. Međutim, Britanac ipak nije uspeo da stigne do podijuma, a u tome ga je sprečio Raikonen, koji je vozio bez greške i sačuvao svoju treću poziciju pod Hamiltonovim naletom.

Pored toga, najupečatljiviji trenutak je konačan(ponovni) oproštaj Felipea Mase i domaće publike, makar u klasi Formule 1. Masa je sa oslabljenim Mercedesovim motorom došao do odlične sedme pozicije, nakon dva Red Bula i uspešno je iza sebe držao Alonsa i Pereza. Nakon trke čuli smo dirljivu poruku od Felipeovog sina, a Brazilac je uz zastavu i bučne ovacije ispraćen sa Interlagosa.

Tok trke

Vreme sunčano, bez najavljene kiše tokom trke. Hamilton je zbog promene motora i kvalifikacija bez postavljenog vremena startovao iz boksa.

Kada je došlo do gašenja crvenih svetala, Fetel je startovao eksplozivno i već u prvoj krivini ušao je ispred Botasa, dok je Kimi zadržao svoju poziciju. Botas je pokušao kraću borbu, međutim nije bio uspešan.

U sredini karavana drugačija situacija. Prvo je došlo do incidenta između Vandorga, Magnusena i Rikarda, sa gomilom krhotina. Usled toga odmah je na stazu pušten sigurnosni automobil, a kao rezultat incideta, Vandorn i Magnusen su završili trku dok je Rikardo sa malo većim oštećenjem uspeo da stigne do boksa.

Odmah nakon njih, do sudara je došlo između Grožana i Okona, zbog čega je Francuz kažnjen sa 10 sekundi dodavanjem na konačan rezultat.

Posle restarta trke, Fetel brzo postavlja najbolje vreme i ponovo kreće da se odvaja od Botasa. Sigurnosni automobil je mnogo pomogao Hamiltonu oko hvatanja karavana i povratka u trku, jer se već u 21. krugu borio sa Alonsom i Masom za poziciju 5. 

U krugu 28 videli smo prve odlaske u boks, a led su probili Botas i Masa, stavivši meku komponentu pneumatika. Mercedes je na ovaj način pokušao da uradi "undercut" na Ferariju i Fetelu kako nisu mogli da ih obiđu na stazi. Ferari je na ovu strategiju odreagovao, te je Fetel na svoj servis otišao odmah krug kasnije, a pratio ga je Ferstapen. 

Nakon servisa, Fetel je uspeo da se vrati ispred Botasa, dok je rastojanje između njih bilo svega par dužina bolida. U krugu 30 u boks je ušao Raikonen i uspeo je da se vrati ispred Ferstapena, bez pretnje po poziciju. 

Nakon servisa menjaju se najbrži krugovi, prvo je bio u vlasništvu Fetela, zatim Raikonena pa Ferstapena. Iako je bio na 36 krugova starim pneumaticima, Hamilton je sa vodeće pozicije uspevao da održi odličan tempo, čak i da upiše najbrži krug.

U krugu 42 Hartli je zbog problema bio pozvan iz boksa kako bi parkirao automobil u garažu, te postaje četvrti vozač koji se povukao sa trke, nakon Okona, Magnusena i Vandorna. U krugu 44 Hamilton je otišao u boks po super meku komponentu, a pratio ga je Rikardo.

Nakon povratka na stazu, Britanac kreće u poteru za podijumom. Agresivnost se videla već tri kruga kasnije sa novim najbržim krugom, te je i desetak krugova kasnije dosta smanjio razliku za Kimijem. U krugu 66 Ferstapen postavlja rekord staze, koga je do sada držao Huan Pablo Montoja. 

Borba sa Kimijem je bila na vidiku, kako je Hamilton smanjio razliku na manje od sekunde uz omogućen DRS. Finac je bio pod velikim pritiskom, ali se mirno branio od svakog Hamiltonovog napada i pokušaja obilaska, a u tome je i uspeo do kraja. U krugu 69 Strolu je pukao prednji levi pneumatik, međutim uspeo je da dođe do boksa i završi trku.

Fetel je bio prvi vozač koji je video kariranu zastavu, pratili su ga Botas, Raikonen, Hamilton, Ferstapen, Rikardo. Masa je došao do odličnog sedmog mesta jer se uspešno odbranio od napada Alonsa i Pereza. Uz istaknutu zastavu, pratile su ga ovacije po celoj stazi, dok je dobio gromoglasan aplauz nakon parkiranja svog bolida. 

Felipeov sin mu je poslao poruku preko radija, sto je izazvalo lavinu emocija kod Mase, a verujemo i kod svih koji su je slušali. Nakon intervjua prve trojice, Masa se obratio svima na stazi uz velike reči zahvalnosti upućene publici koja ga je u velikom broju ispratila u konačno povlačenje iz najbržeg karavana na svetu.

Hvala i tebi Felipe, na svim vožnjama koje si nam pružao svih ovih godina.

Rezultat VN Brazila:

Copyright: Formula1.com