Botas za dlaku najbrži u Brazilu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 10.11.2017.


Botas za dlaku najbrži u Brazilu

©MercedesAMGF1

Prvi utisak kvalifikacija bila je odlična borba Fetela i Botasa oko najbržeg vremena, koji su se konstantno smenjivali u vodećoj ulozi tokom tri runde. Na kraju je ipak za dlaku bio brži Finac koji je i vlasnik novog rekorda staze.

Tok kvalifikacija

Q1
Stanje na stazi suvo, nakon slabe kise pola sata pre starta kvalifikacija. Prvi iz boksa izlaze vozači Mercedesa, Ferarija, Zaubera i Red Bula. Međutim, nakon samo dva minuta, Luis Hamilton je prvi većoj brzini izleteo iz krivine i udario u zaštitnu ogradu, te su za njega kvalifikacije bile završene bez postavljenog vremena. Gledanjem snimaka iz raznih uglova, nije bilo vidljivo pucanje pneumatika, krhotine na stazi niti dodirivanje ivičnjaka, izveštaji nisu javljaji kišu, te ostaje nejasan uzrok Hamiltonovog izletanja.

Nakon restarta prve runde, Kimi Raikonen se požalio timu na veliku gužvu na stazi. Međutim, to mu nije smetalo da postavi najbrže vreme prve runde, te nije više ni izlazio na stazu.

Ekipa Vilijamsa je tokom kratkog prekida uspela da sredi bolid Lensa Strola i omogući mu izlazak na stazu. Uprkos tome, Strol će dobiti kaznu od 5 mesta pomeranja bog promene menjača. Pored njega, kažnjeni su Hartli sa 10 i Gasli sa nekoliko kazni, što u zbiru iznosi više od 10 mesta.

Posle prvog dela sesije Kimi je najbrži sa 1:09:405, prate ga Botas, Fetel, Ferstapen, Rikardo, Perez, Okon, Alonso, Sainc i Masa. Drugu deo startuju vozači iz drugog dela poretka, međutim nema puno promena pozicija. Hulkenberg popravlja svoje šesto mesto, Grožan takođe. Prvih pet ne izlaze drugi put. 

Na samom kraju prve runde, Masa dolazi na četvrtu poziciju uz velike ovacije publike. Kvalifikacije su završili Verlajn, Gasli, Strol, Erikson i Hamilton.

Q2
Druga runda kvalifikacija startuje sa blagom kišom iznad boksova. Botas postavlja odlično vreme i jedini vozi ispod 1:09 sa vremenom od 1:08.901. Njega u stopu prate vozači Ferarija, Fetel sa kašnjenjem 0.112 od i Raikonen od 0.215. Ferstapen zaostaje pola sekunde dok je Masa odlično vozio sa zaostatkom od 0.711 što ga dovodi na peto mesto. 

To brzo menja Rikardo i dolazi na petu poziciju na mekim gumama. On je na razliitoj strategiji zbog kazne od 5 mesta koja ga čeka nakon završetka kvalifikacija. U zoni ispadanja trenutno Vandorn, Hulkenberg, Grožan, Magnusen i Hartli.

U drugi deo sesije izlaze svi osim Mase, verujući da je njegovo vreme dovoljno za prolazak dalje, što se na kraju i isplatilo sa sedmim postaljenim vremenom. Alonso je odlično odvozio i došao na mesto šest. Botas postavlja novi rekord staze i dodatno popravlja vreme, međutim odmah nakon njega Fetel je maestralno odvozio i postavio još jedan rekord staze sa vremenom 1:08.494. Svoje vreme je popravio još Hulkenberg i došao je na poziciju osam.

Nakon druge runde kvalifikacija, ispadaju Okon, Grožan, Vandorn, Magnusen i Hartli.

Q3
Treća runda startuje veoma oblačno. Botas prvi popravlja vreme i sada je njegov rekord staze sa 1:08.442. Međutim, Fetel odlično vozi svoj krug. U prvom sektoru je brži 36 stotinki, dok je u drugom opet popravio vreme, što mu konačno donosi 1:08.360 za privremenu pol poziciju i novi rekord staze. 

Slede ga Botas, zatim Kimi, Maks, Rikardo, Perez, Hulkenberg, Alonso i Sainc. Masa nije uspeo da postavi vreme jer mu je u krivini zasmetao Sainc, koji je to priznao svom timu.

Pred početak druge sesije izdato je upozorenje za kišu, koja ne pada jako, ali kao što smo videlo kod Hamiltona, dovoljno je da staza bude jedva vlažna i dolazi do problema na slik pneumaticima.

U drugoj sesiji jedini je vreme popravio Valteri Botas, što mu je bilo dovoljno za pol poziciju i rekod staze sa samo 0.038 sekundi bržim vremenom od Fetela, koji nije uspeo da se popravi. Zanimljiv je podatak da se na Interlagosu samo 40% pol pozicija pretvori u pobedu.