Ferarijev rizik se (nije) isplatio


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.10.2017.


Ferarijev rizik se (nije) isplatio

©FerrariF1

Vozači Ferarija startovali su sa drugog i petog mesta. Uslovi starta su bili idealni nakon jutarnje oluje, toplo i sunčano sa temperaturom vazduha od 27 i temperaturom staze od 36 stepeni.

Fetel je odlično lansirao svoj bolid i odmah uzbrdo je napredovao ispred Hamiltona, da bi u prvu krivinu definitivno ušao prvi. Pritom, odmah je napravio sigurno rastojanje od skoro dve sekunde. Međutim, nakon nekoliko krugova, u krugu 6, Hamilton je uz pomoć DRS-a lako obišao Fetela na kraju najdužeg pravca na stazi. 

Fetel je uskoro počeo da se muči sa startnim pneumaticima, što ga je odvelo na servis već u krugu 17. Nemac je stavio meku komponentu, najtvrđu koja je bila dostupna na vikendu. Odmah zatim je imao sjajan tempo i počeo je da niza dobra vremena, da bi postavio i najbrži krug sa 1.39,702s.

Dva kruga kasnije, u boks je otišao i Hamilton kako bi sprečio Ferarijev "undercut" i jedva ostao ispred Fetela, koji je pod punom brzinom nailazio iz startno ciljnog pravca. Nekoliko narednih krivina Fetel je napadao Hamiltona, ali je na kraju ipak zadržao drugu poziciju.

Ferari je pokušao da Fetela dovede do kraja trke na mekoj komponenti, međutim, promenili su strategiju i rizikovali sa agresivnim pristupom. U krugu 39 pozvali su Fetela u boks i stavili mu super meku komponentu, kojom su pokušali da zaprete Mercedesu i prvom mestu. Fetel je uspeo da izađe ispred Ferstapena i odmah krenuo da niže brza vremena. U krugu 48 uspeo je da sustigne trećeplasiranog Botasa i postavi najbrže vreme trke.

Tri kruga kasnije, Fetel je napao Mercedesovog vozača na uzbrdici prve krivine i obiđe ga sa spoljašnje strane. Ubrzo zatim, lako je uspeo da obiđe timskog kolegu koji se mučio na dosta starijim pneumaticima. Ipak, Fetel nije uspeo da do kraja trke stigne Hamiltona, te je završio na konačnom drugom mestu.

"Imao sam dobar start, mislim da je slično bilo i u Japanu, mada kasnije smo ostali bez pogona, tako da je dobro da se to nije ovde ponovilo. Na početku je bio dobar ritam, ali sam se nakon nekoliko krugova mučio sa gumama koje su se pregrevale."

"Malo sam razočaran što nismo došli do pobede. Stvari koje su se desile nemaju veze sa (ne)srećom nego su isključivo naša odgovornost. Sa druge strane, imali smo trke gde smo mnogo jaki, ali nam je neko drugi uskratio trkanje. Svakako ima pozitivnih aspekata, ali ovo nije rezultat kome smo stremili", izjavio je Fetel.


Copyright: FerrariF1

Sa druge strane garaže, Kimijev start bio je malo lošiji. Finac je na startu izbugio jednu poziciju od Okona, ali je uspeo da je povrati već u sledećem krugu. Nakon toga, krenuo je u poteru za Botasom i Rikardom, koji su se međusobno već borili. Kimi je u ovom periodu bio veoma brz i dobro je koristio zavetrinu od Rikarda, koji je pod velikim pritiskom otišao u boks u krugu 13 oslobodivši stazu za Finca. 

Kimi je u boks otišao ubrzo nakon Fetela i takođe stavio meku komponentu. Uskoro se približio Botasu i uspeo da ga obiđe u krugu 12 uz sjajan manevar. Međutim, u poslednjem krugu, Kimi je izgubio poziciju od Ferstapena, ali to nije trajalo dugo, pošto su sudije kaznije mladog vozača sa 5 sekundi jer je sa sva četiri točka izašao van staze i tako dobio prednost. Konačan rezultat za Finca je na kraju bio podijum i treće mesto.

"Moj auto se odlično ponašao tokom cele trke. Zadovoljan sam, bilo je lepo voziti ga. Imao sam dosta brzine i gume su se ponašale dobro do samog kraja. Siguran sam da bismo postigli bolji rezultat da smo startovali sa boljih pozicija."

"Krajem trke imao sam dobar tempo i mogao sam brže, ali sam u isto vreme morao da čuvam gorivo. Usporio sam i to me je ograničavalo. Konačan rezultat je mogao da bude bolji, ali imamo oba auta na podijumu i ne možemo biti razočarani."

"Što se tiče dešavanja oko Ferstapena, ne mogu da komentarišem jer se sa mog mesta nije ništa videlo", dodao je Finac.


Copyright: FerrariF1

Ferari je nakon ove trke izgubio konstruktorsku titulu, koja je otišla u ruke Mercedesu, četvrtu godinu za redom. Fetel je na drugom mestu sa 66 bodova zaostatka iza Hamiltona i još uvek matematičkom šansom za osvajanjem titule. Kimi je na poziciji pet sa 29 bodova iza Rikarda.