Alonso produžio ugovor sa Meklarenom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 18.10.2017.


Alonso produžio ugovor sa Meklarenom

©McLaren

Fernando Alonso je često bio tema tokom ove sezone, uglavnom zbog frustracije Hondinim nepouzdanim agregatom koji ga je puno puta ostavio bez završetka trke. U prilikama kada je Alonso umećem bio u poziciji da osvoji neki bod dešavalo se da u poslednjim krugovima agregat otkaže i upropasti i onako minimalne šanse za bodove. Nezadovoljstvo je toliko naraslo da je Alonso doveo u pitanje dalju saradnju sa Meklarenom. Nepouzdani i slabašni agregat Honde uz pritisak od strane Alonsa skoro da je sam sebi presudio. Došlo je do raskida saradnje, Meklaren je prešao na Renoove agregate od sledeće sezone, a Alonso je odlučio da produži ugovor za početak "nove ere" Meklarena u sferi agregata.

"Fantastično je nastaviti saradnju sa svima u Meklarenu. Srce mi je uvek govorilo gde treba da budem, osećam se kao kod kuće. Tim je fantastičan, pun neverovatnih ljudi, punih topline i prijateljstva kako nisam osetio nigde u Formuli 1. Srećan sam što se takmičim sa njima."

"isto toliko važno je i to što Meklaren ima tehničke resurse i finansijsku snagu da se brzo vrati u pobedničkiu formu i osvaja trke i šampionate. Iako poslednjih nekoliko godina nisu bile lake, nismo zaboravili kako da pobeđujemo i mislim da to možemo uskoro ostvariti."

"Poslednje tri godine su nam dale zamajac da planiramo i gradimo osnove za budućnost, radujem se tom novom putu."

"Uzbuđen sam zbog naše zajedničke budućnosti, već radim naporno kako bi je učinio što uspešnijom.", rekao je Alonso.

Trkački direktor, Erik Bulije, pozdravio je sa velikim zadovoljstovm.

"Kada imate Fernanda u ekipi, stvarno ne možete da tražite boljeg vozača da vam donese rezultat u nedelju popodne - i mislim da svi u Fromuli 1 shvataju moju misao."

„Oduševljen sam što mogu da potvrdim da će Fernando ostati u Meklarenu.“, rekao je i šef tima Zek Braun.

„On je bio fantastična prednost za našu organizaciju poslednje tri godine, neverovatna je osoba i jedan od najostvarenijih i najtalentovanijih vozača moredne ere Formule 1. Za nas je uvek delovalo najsmislenije da nastavimo putovanje zajedno.“

Alonso kaže da je pre potpisivanja ugovora preispirtao sve opcije.

„Nismo žurili. Ja sam od početka verovao da Meklarenov projekat, barem što se tiče šasije, na polju aerodinamike i mehaničkog prianjanja, ide u pravom smeru. Ostavili smo sva vrata otvorena, razgovarao sam sa svima koji su to želeli o svim projektima koje sam imao pred sbom, ali Meklaren je bio najubedljiviji. Imali su specifičnu situaciju što se motora tiče, morali su da donesu odluku o tome da li će se držati Honde ili će promeniti dobavljača. Na kraju su se odlučili za promenu i nastave dalje sa Renoom pa smo morali da čekamo još nekoliko nedelja da dobijemo sve informacije. Ali sada je došlo vreme za odluku, i odlučio sam da ostanem jer mislim da možemo da budemo veoma konkurenti sledeće godine.“

Španac kaže i da je ponovna saradnja sa Renoom, sa kojim je osvojio svoje dve titule, za njega nešto posebno.

„Vrlo je uzbudljivo voziti ponovo za Reno, iako se radi samo o motoru, osećaj je poseban.“, rekao je i dodao da veruje u francuskog proizvođača jer se na primeru Red Bula, koji je osvojio dupli podijum u Maleziji i Japanu, pokazalo za šta su sposobni.

Detalji o eventualnom angažmanu i posle 2018. nisu poznati, ali Alonso tvrdi da se ovde radi o dugoročnoj saradnji.

Društvo u timu će mu praviti i sledeće sezone Stofel Vandorn.