Hamilton pobednik VN Japana


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 07.10.2017.


Hamilton pobednik VN Japana

©MercedesAMGF1

Šezdeset prva pobeda u karijeri, osma ove sezone kao i prva pol poziciju u Japanu, rezultat je koji uz odustajanje Fetela može da bude jedan od odlučujućih događaja u šampionatu, kada je naslov prvaka u pitanju. Britanac sada ima 59 bodova prednosti nad najvećim konkurentom, tako da samo veliko čudo može da ga odvoji od četvrte titule.

Fetel nije mogao da izazove Hamiltona, ubrzo ga je pretekao i Ferstapen i do kraja kruga uz gubitak snage pao je na šesto mesto. Upravo tada izašlo je i vozilo sigurnosti zbog udesa Sajnca.

Na restartu, Hamilton je bio pod pritiskom od strane Ferstapena. Fetel je sve više padao u plasmanu, prestigli su ga Perez, Masa, Hilkeberg i Magnusen u jednom krugu, tako da je timu preostalo samo da ga pozove u garažu da parkira svoj Ferari. Razlog za odustajanje je defekt svećice.

Udes Eriksona u 9. krugu doveo je do režima virtuelnog vozila sigurnosti. Nakon restrta Rikardo i Botas uspeli su da prestignu Okona zeuzevši tako treće i četvrto mesto.

Prvi u boks otišao je Ferstapen, praćen Hamiltonom Rikardom i Botasom. Pre servisa, Botas je dozvolio Hamiltonu da preuzme vođstvo postavivši se između njega i Ferstapena, napravivši tako razliku od tri sekunde između Hamiltona i Ferstapena do svog servisa.

Lens Strol takođe je odustao iz trke. Odustajanje vozača Vilijamsa bitno je zbog nekontrolisanog izletanja, odnosno povratka na stazu, kada je moglo da dođe do udesa sa jednim od vozača Red Bula.

Do kraja trke Ferstapen je pritiskao Hamiltona ali su ga zaostali vozači za krug, posebno Alonso sprečili da pokuša ozbiljniji napad.

Hamilton je tako došao do bitne pobede, Ferstapen i Rikardo su se popeli na bodijum za Red Bul. Botas je zauzeo četvrto mesto, peti je Raikonen, koji se koliko-toliko oporavio od lošeg starta.

Solidan rezultat šestim i sedmim mestom zabeležili su Okon i Perez za Fors Indiju, a takođe duple bodove za tim uzeli su vozači Hasa - Magnusen i Grožan.

Poslednji koji je osvojio bod je Masa iz Vilijamsa, dok je Alonso prvi izvan zone bodova.

Rezultati Velike nagrade Japana:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:27.31.193

2 Maks Ferstapen Red Bul 1.211

3 Danijel Rikardo Red Bul 9.679

4 Valteri Botas Mercedes 10.580

5 Kimi Raikonen Ferari 32.622

6 Esteban Okon Fors Indija 67.385

7 Serhio Perez Fors Indija 70.060

8 Kevin Magnusen Has 87.934

9 Roman Grožan Has 88.912

10 Felipe Masa Wilijams 1 krug

11 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

12 Jolion Palmer Reno Sport 1 krug

13 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

14 Stofel Vandorne Meklaren 1 krug

15 Paskal Verlajn Zauber 2 kruga

Trku nisu završili

Lens Strol Vilijams udes

Niko Hilkenberg Reno DRS

Markus Erikson Zauber crash

Sebastijan Fetel Ferari motor

Karlos Sajnc Toro Roso udes