Dvostruko odustajanje Meklarena u Monci


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 03.09.2017.


Dvostruko odustajanje Meklarena u Monci

©McLarenF1

Tenzije u Meklaren Hondi dostigle su najviši nivo, a koliko je situacija mučna govore i otvoreni razgovori čelnika Meklarena sa vrhom Renoa o dostavljanju agregata za sledeću sezonu. Honda sa druge strane za svaki Gran pri donosi nove verzije agregata, koje nažalost ne daju očekivane pomake, odnosno rezultate.

Vandorn je usled promene agregata startovao sa začelja. U trci je imao pristojan tempo sa poslednjim specifikacijom Hondinog agregata, ali jedinica i pored pomaka u performansama nema pouzdanost, pa je vozač Meklarena morao da odustane.

"Tek smo u krugu u kojem sam odustao znake da gubim snagu agregata. Imao sam slične probleme juče, nažalost i posle sinoćne promene agregata problem opet ponovio. Imati još jedan problem u trci koja se prilično dobro odvija prilično je frustrirajuće. Nadam se da će biti bolje u Singapuru. Prilično je teško izvući nešto pozitivno iz ovakvog vikenda. Sa moje strane bio je ovo prilično pozitivan vikend u smislu mojih vozačkih performansi. Šteta je samo što smo završili sa još jednim odustajanjem, bez nagrade za sav trud. Danas smo imali novi problem, ali moramo ići dalje. Verovatno ću u Singapuru imati još jednu kaznu, iako još uvek ne znamo koji je problem u pitanju, bio je prilično sličan prethodnim. Ipak sačekaćemo da vidimo šta je u pitanju.", rekao je Vandorn.

Alonso je trku odvozio skoro do samog kraja, ali je ipak morao da odustane zbog problema sa menjačem.

"Svi naši pretpostavljeni bili su danas prisutni ali nismo mogli da napravimo dobar rezultat. Veoma je razočaravajuće duplo odustajanje. Imao sam probleme sa promenom brzina u viši stepen još od samog starta trke, a problem me je koštao u pojedinim fazama i sekundu po krugu. Pokušali smo otklanjanje problema promenom podešavanja, ali promena brzine ka višim stepenima nikada nije radila kako treba, što je pokvarilo moju trku. Start sa začelja svakako nije bio lak, napredovao sam nekoliko mesta, ali su šanse za osvajanje bodova bile prilično male. Sada se okrećemo ka Singapuru koji nam dosta više odgovara.", rekao je Alonso.

U krugovima F1 kruži priča da je prelazak Meklarena na Renoove agregate skoro gotova stvar, a da je u toku "zbrinjavanje" Honde, odnosno pregovori sa Toro Rosom o prelasku na agregate japanskog proizvođača kako bi fabrika kao dostavljač ostala prisutna u Formuli 1.

Ako do dogovora dođe, Alonsov ostanak u Meklarenu je skoro izvesna stvar, jer se dvostruki prvak nameće kao jedan od ključnih faktora za raskid partnerstva, odnosno da je uslov njegovog ostanka u timu agregat koji može da isporuči pristojne performanse. Pogonska jedinica Renoa to svakako jeste, što je očito iz primera Red Bula koji ove sezone ima nekoliko podijuma.