Hamilton pobedom u Belgiji sustigao Fetela


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.08.2017.


Hamilton pobedom u Belgiji sustigao Fetela

©MercedesAMGF1

Izbor podešavanja greškom, odnosno izborom pogrešnog režima rada agregata pomogao je Hamiltonu da odbrani poziciju od Fetela, najvećeg konkurenta za titulu. Hamilton je objasnio da je gubitak brzine u pogrešnom modu doveo do toga da mu Fetel bude u retrovizoru u krivini La Sors i da rival iz Ferarija nije mogao da ga prati na nizbrdici u drugom delu staze.

Fetelovi neuspešni pokušaji da prestigne Hamiltona nakon restarta najbitniji su detalji koji su odlučili ishod trke, jer šansa da vozača Mercedesa pomeri sa vodeće pozicije nikada nije bila bolja, naročito ako se uzme prednost ultra mekih guma naspram mekih koje je u tim trenucima imao Hamilton.

"Neverovatna stvar je vratiti se u šampionat i početi dobrim rezultatom. Ferari je danas bio konkurentan i napravi je fantastičnu borbu. Forsirali smo u svakom krugu, nije bilo mesta za greške. Vozilo sigurnosti je bilo previše sporo pa je bilo teško održati temperaturu guma. Na restartu Fetel je imao dobru poziciju u zavetrini, bilo je veoma blizu. Bilo je zabavno trkati se protiv rivalskog tima, Sebastijana u vrhunskoj formi, njihov bolid dobro pripremlje - to je i suština trkanja. Takođe, želim da se zahvalim timu, bez njih ne bih došao do pobede."rekao je Hamilton.

Valteri Botas imao je manje uspeha. Završio trku na poziciji 5.

"Današnja trka i rezultat veliko su razočarenje. Sveukupno težak vikend za mene. Bilo bi lepo da sam bar bio na podijumu i osvojio više bodove za tim. Nakon restarta bio sam na mekim gumama, a rivali koji su me pretekli na ultra mekim. Nisam bio u poziciji da uzvratim i borim se sa njima. Meke gume su u trci dobro radile, ali je uvek postojala šansa da dođe do ovakve situacije. Da nije došlo do izlaska vozila bezbednosti bila bi to optimalna strategija. Ovo je bio težak vikend za mene, moram dosta toga poučnog da izvučem iz čitave situacije jer nisam bio dovoljno brz. Moram brzo analizirati greške i potom sledećeg vikenda u Monci doći brži.", rekao je Botas.