Fetel na podijumu, Raikonen "samo" četvrti


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 26.08.2017.


Fetel na podijumu, Raikonen "samo" četvrti

©FerrariF1

Ferari je opravdao veoma brzi tempo sa slobodnih treninga u petak i subotu, te je i na danšnjoj trci bio konkurentan. Fetel se je skoro celu trku bio u intervalu od 2 sekunde iza vodećeg Hamiltona, dok je nakon restarta opasno napadao vodećeg u tesnim duelima. Međutim, Ferari ipak nije imao dovoljno snage na pravcu da bi uspeo da obiđe srebrne konkurente za prvi stepenik na podijumu.

Fetel legendarnu stazu napušta sa drugog stepnika i time je minimizovao gubitke u šampionskoj trci. Kako je sam izjavio, da je zauzeo pol poziciju u kvalifikacijama, verovatno bi i trku završio na prvom mestu, što svakako ima pokrića u Ferarijevom današnjem tempu. Fetel je odlično startovao trku i od samog početka je držao priključak sa Hamiltonom.

"Pomalo sam bio iznenađen kako sam uspeo da ga pratim u stopu tokom cele trke. Zbog toga sam i pomalo ljut, jer sam nakon restarta verovatno bio previše blizu Luisu na izlasku iz krivine 1 i nisam uspeo da ga napadnem. Pokušao sam da kompenzjem i otvorim malo prostora uz Ou Ruž, ali to je bio težak kompromis. Vidite auto iza sebe i znate da morate da se branite, umesto da napadate."

Takođe, sve vreme je bio svestan očiglednih nedostataka Ferarijevih bolida, a to je nedostatak brzine na pravcima u odnosu na Mercedesove izazivače.

"Ipak, nisam u potpunosti srećan, ali nakon svega, ovo je sjajan vikend za tim. Ne treba da se plašimo ni jedne staze i mislim da imamo veoma dobar paket. Još uvek nam nešto fali, ali momci u Maranelu su veoma motivisani i vredno rade. Mislim da smo napravili najveće unapređenje i veliki korak napred. Sada se okrećemo Monci, da vidimo šta možemo da uradimo na našoj stazi", izjavio je Nemac.

Kimi je, za razliku od mirne trke timskog kolege, imao malo više dešavanja. Prvo je bio kažnjen sa 5 sekundi stop-go kazne, jer nije usporio dok su na snazi bile duple žute zastave nakon Ferstapenovog odustajanja. Zbog ovoga pao je na osmo mesto, ali je uskoro uspeo da se izbori za poziciju 5. Pred kraj trke, napravio je sjajan potez, kada je u istoj krivini obišao Botasa zajedno sa Rikardom za konačno četvrto mesto.

"Generalno, bili smo zaista kompetentni tokom vikenda. Auto se odlično ponašao u stintu sa mekom komponentom, dok sam se sa ultra mekim malo mučio sa zadnjim krajem, prvih nekoliko krugova je bilo OK a potom je počelo proklizavanje."

Kaže da je bio na pravcu kada je video žute zastave sa desne strane i nije siguran da je išao išta brže nego u prethodnim krugovima.

"Kazna nije bila dobro došla, međutim uspeo sam da se oporavim tokom sigurnosnog automobila. Obišao sam Botasa, ali kad god sam se približio Rikardu, nisam imao dovoljno brzine da ga obiđem, bio je veoma brz tokom trke. Pretpostavljam da je rezultat mogao biti i gori, mada naravno da hoćemo više. Naučili smo nešto iz ove trke i trudićemo se da budemo bolji sledećeg vikenda", izjavio je Kimi.

Fetel je sa današnjih 18 bodova zadržao vodeću poziciju u šampionatu, sa 7 bodova više od Hamiltona. Kimi je na petoj poziciji sa 4 boda zaostatka u odnosu na Rikarda, dok u šampionatu konstruktora Ferari zaostaje 44 boda za vodećim Mercedesom.